Tøm-køleskabet-stegte ris

30 min
Tøm-køleskabet-stegte ris

Tryl en rest kogte ris og grøntsager, der måske trænger til at blive spist, om til en velsmagende og indbydende ny ret, nemlig tøm-køleskabet-stegte ris. Grøntsager og ris suppleres af bl.a. æg og nødder, så tøm-køleskabet-stegte ris bliver fyldig og får et sprødt knas. Tøm-køleskabet-stegte ris hjælper dig til at undgå madspild og med at lave nem og hurtig aftensmad.

Ingredienser

Stegte ris

10 g Smør
3 Sammenpiskede æg
20 g Smør
300 g Hakkede løg, fx løg, rødløg eller skalotteløg (ca. g)
2 tsk Tørrede krydderier, fx stærk karry, spidskommen eller garam masala
500 g Blandede grøntsager i små stykker, fx gulerod, blomkål, porre, rødkål, champignoner og bladselleri
300 g Kogte ris (af ca. 1½ dl rå ris)
100 g Tørrede tranebær, rosiner, strimlede abrikoser, figner eller anden tørret frugt
2 spsk Fiskesauce, sojasauce eller ponzu
¾ tsk Groft salt
50 g Grofthakkede peanuts, salte mandler eller cashewnødder

Pynt

Hakkede grøntsagstoppe eller krydderurter

Sådan gør du

Stegte ris

  • Lad en wok eller stor, dyb pande blive godt varm. Lad smørret smelte ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Kom de sammenpiskede æg i wokken og steg dem ca. 1 min. under kraftig omrøring, så æggene smuldrer. Tag dem op.
  • Smelt resten af smørret, stadig ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og karry i ca. 2 min.
  • Tilsæt resten af grøntsagerne og steg dem i ca. 4 min. - rør af og til.
  • Vend de kolde, kogte ris, tranebær, fiskesauce, salt og de stegte æg i wokken, varm godt igennem og smag til.
  • Server i wokken med peanuts og et grønt drys på toppen.

Vil du lave mad med mere grønt, er det en god idé at have et lager af gode smagsgivere (evt. med umami, den femte grundsmag), som giver det, grøntsagerne måske lige mangler, fx fiskesauce, sojasauce, hoisinsauce, sennep, soltørrede tomater, eddike, citron, ost, bacon, hvidløg, tomatpuré, worcestershiresauce, tørrede svampe og mange andre.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

6357 kJ / 1519 kcal

Næringsindhold pr. 100g

430 kJ / 103 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,4 g
Protein: 19 % 4,8 g
Kulhydrat: 39,1 % 9,9 g
Fedt: 41,9 % 4,9 g
Relateret video Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet-stegte-ris/