Tøm-køleskabet-bowl

45 min
Tøm-køleskabet-bowl

Tøm-køleskabet-bowl er både en lækker salat og en god måde at få brugt en masse rester fra køleskabet på. Du undgår samtidig madspild, da der indgår både kogte korn, kerner eller ris, en rest brød, en rest syrnet mejeriprodukt og en masse grøntsager i din tøm-køleskabet-bowl. Vi har både marinerede og stegte grøntsager i tøm-køleskabet-bowlen. Det giver forskellige smage, texturer og temperaturer - som giver følelsen af et rigtig aftensmåltid.

Ingredienser

Marinerede grøntsager

3 spsk Eddike, fx lagereddike, hvidvinseddike eller æbleeddike
3 spsk Sukker, honning eller sirup
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 dl Syrnet mejeriprodukt naturel, fx græsk yoghurt, cremefraiche, A38 eller skyr
300 g Blandede grøntsager og frugt (der egner sig til at spise rå) i mundrette stykker, fx gulerod, ærter, æble, jordbær, salat eller kål

Stegte grøntsager

300 g Blandede grøntsager (som egner sig til stegning) i mundrette stykker, fx løg, champignon, græskar eller kål
1 spsk Rapsolie
¾ tsk Groft salt

Croutoner

250 g Brød i tern, fx groft toastbrød, rugbrød, franskbrød eller landbrød
2 spsk Rapsolie
1 tsk Groft salt

Salat

150 g Kogte kerner, fx perlespelt bulgur, quinoa eller ris
1 dåse Skyllede, afdryppede kidneybønner, sorte eller hvide bønner eller optøede edamamebønner

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 15 min. ved 200° - varmluft.

Marinerede grøntsager

  • Pisk eddike, sukker, salt og peber sammen, så sukkeret er opløst (eller næsten opløst) i en stor skål.
  • Rør det syrnede mejeriprodukt i med let hånd.
  • Vend de blandede grøntsager i marinaden.
  • Lad dem trække, mens du laver resten af salaten.

Stegte grøntsager

  • Læg grøntsagerne på en plade med bagepapir, vend dem olie og salt og bag dem øverst i ovnen sammen med croutonerne.

Croutoner

  • Læg brødternene på en plade med bagepapir, vend dem olie og salt og bag dem nederst i ovnen sammen med de stegte grøntsager.

Salat

  • Anret de marinerede grøntsager i 4 skåle sammen med kogte kerner, varme stegte grøntsager, bønner og lidt lune croutoner. Server resten af croutonerne ved siden af de 4 tøm-køleskabet-bowls.

Du kan skifte bønnerne ud med en rest koldt kød i tern (fx et stykke steg), en dåse afdryppet tun eller røgede muslinger.

Du kan lave tøm-køleskabet-bowl hele året, men vælg grøntsager efter årstiden. Fx agurk, bladselleri, blomkål, bønner, ærter og bær om sommeren. Grønkål, gulerødder, knoldselleri og andre rodfrugter, løg og æbler om vinteren. Få mere inspiration i vores råvarekalender https://www.arla.dk/produkter/karolines-kokken/aftensmad-med-omtanke/#raavarekalender

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8695 kJ / 2078 kcal

Næringsindhold pr. 100g

508 kJ / 121 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 4,7 g
Protein: 17,6 % 5,3 g
Kulhydrat: 54,2 % 16,2 g
Fedt: 28,2 % 3,9 g
https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet-bowl/