Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier eller -kultur er en type bakterier, der kendetegnes ved, at de omdanner sukkeret i mælken (mælkesukkeret) til syre.
Mælkesyrebakterier

Beskrivelse

Bakterierne findes naturligt i mælken, og så snart mælken opbevares over 5º, vil bakterierne begynde at danne syre og gøre mælken tykkere. Det er altså en naturlig proces. Mælkesyrnede produkter har været brugt i flere tusind år i mange kulturer i hele verden. Mælkesyrebakterier findes naturligt i menneskekroppen, og de hjælper aktivt til at holde maven sund. Grunden er, at bakterien kan overleve meget syrligere omgivelser end andre bakterier og dermed populært sagt gør livet surt for andre, skadelige bakterier.

Eksempler

Mælkesyrebakterier bruges i mejerisammenhæng til at producere surmælksprodukter som A38, ylette, yoghurt osv. Det er forskellige bakteriekulturer, der giver de forskellige syrnede produkter hver deres karakteristiske smag og konsistens. Arla bruger fx den gruppe af bakterier, der hedder Lactobacillus Acidophilus (se opslagsordet Acidophiluskultur) til A38 og Cultura.

Kilder

  • Karolines Køkken
Mælkesyrebakterier