Litchi
Hvorfor kaldes det en kærlighedsfrugt?
Litchi stammer oprindeligt fra Kina, hvor man har dyrket dem i flere tusinde år. Litchitræerne vokser i de stedsegrønne regnskove i Sydøstasien, herunder det sydøstligste Kina og andre tropiske områder. Historien fortæller, at en kinesisk kejser var så glad for sin hofdame, at han plantede et duftende litchitræ for at behage hendes fine næse. Derfor kaldes litchi for kærlighedsfrugt.
Hvordan spiser man litchi?
Den modne frugt er på størrelse med en valnød. Den er smuk rødlig og nopret på overfladen. Men den bliver hurtigt brunlig efter plukningen. Skrællen er hård og læderagtig, men nem at pille af. Frugtkødet er hvidt, saftigt og lidt geleagtig i konsistensen. Frugten er en stenfrugt, men den nøddeagtige, blanke sten, der ligger inde i frugtkødet er giftig og uspiselig.
Spis litchi som frisk frugt til et hurtigt mellemmåltid. Server den også til is, ost, i frugtsalater og til andre desserter. Den er god til at dæmpe den brændende smag fra stærke krydderier, når den spises til ris-, kød- og fiskeretter. Litchi kan også købes som frugtjuice, frugtsirup og som dåsekonserves. Til cocktails kan du bruge litchijuice eller -sirup og den friske frugt som pynt.
Hvordan skal litchi opbevares?
Jo rødere eller violet en litchi er, desto mere frisk er den. Den bliver dog hurtigt lysebrun i skrællen, uden at være blevet dårlig. På køl og ved høj luftfugtighed kan frugten holde sig i to til seks uger. Hjemme i køleskabet kan du have den liggende i et par uger, og ved stuetemperatur er holdbarheden tre til fire dage. Frugtkødet kan fryses.
Sæson
Importeres hele året. Kan købes hos asiatiske grønthandlere og i større supermarkeder.
Næringsindhold
Læs om næringsindholdet i kærlighedsfrugt hos Fødevareinstituttet