Dragefrugt

Dragefrugt
Dragefrugt ( også kaldet pitahaya) er en eksotisk frugt. Moderplanten er en kaktus, og botanisk set er dragefrugten et bær. Der findes flere forskellige arter.

Hvordan smager en dragefrugt?

Frugtkødet er blødt, geleagtigt og meget saftigt. Smagen er svagt sød og en anelse syrlig. Den neutrale smag betyder, at frugten kan serveres til næsten alt.

Hvor stammer dragefrugten fra?

Dragefrugten stammer oprindeligt fra Columbia og Venezuela i Sydamerika, og de dyrkes mest i Syd- og Mellemamerika og i det sydlige USA. Eksporten er dog begrænset, så det er sjældent vi ser andre udgaver end den røde i Europa - og dem vi får er oftest fra Israel. Frugterne høstes ofte umodne og transporteres til vore breddegrader med fly. De modner under transporten og i butikkerne eller i hjemmet efter køb.

Navnet pitahaya (udtales pitahaja) stammer muligvis fra pita, der på spansk betyder agave. Agaven er en sukkulent ligesom kaktus og vokser i samme område som pitahayakaktussen.

Anvendelse

Dragefrugten kan spises som frisk frugt. Da den er dekorativ, er den fin som pynt på kager, desserter, i frugtsalater, cocktails og som tilbehør til krydrede retter.

Frugten kan skæres i skiver og serveres med skrællen på, eller man kan skære et kors i spidsen af frugten og trække skindet ned, så kuglen med frugtkød nemt kan pilles ud. Man kan også fryse sskiver, tern eller kugler af frugten og bruge dem som flotte isterninger.

Frugtkødet kan moses og smages til med fx vanilje, citron eller dessertvin og bruges som fyld i kager og is, eller det kan blendes i smoothies.

Røde og gule dragefrugter/pitahayaer

Det er den røde eller pink pitahaya der kaldes for dragon fruit (dragefrugt). Den kan være rund eller ellipseformet og er ligesom den gule cirka 12 cm. lang. En umoden frugt er grøn, men når frugten modner, skifter farven til pink, orangerød eller rødbederød afhængig af arten. På skindet sidder der aflange skæl, der som regel er lysegrønne eller gullige.

Der findes også en gul pitahaya, som er cirka 12 cm lang. Den har en oval koglefacon, og på skallen ses de vortelignende udvækster, hvor der har siddet torne. De skarpe torne bliver fjernet med en tang, når frugterne høstes. En umoden frugt er grøn, men bliver gul, når den modner.

Skindet på dragefrugter er læderagtigt og slipper nemt frugtkødet. Frugtkødet er kridhvidt eller glasklart og fyldt med små sorte, spiselige frø. I de røde dragefrugt kan frugtkødet også være pink eller mørkerødt.

Holdbarhed

Dragefrugt kan opbevares både i køleskab og ved stuetemperatur, og de kan holde sig i omkring 12-14 dage. Når skindet begynder at rynke, og skællene bliver brune, er frugten ved at være overmoden.

Næringsindhold

Pitahaya indeholder en del C-vitamin og lidt B-vitaminer og E-vitamin. Desuden indeholder den en række forskellige mineraler.

Forbehold

De sorte frø kan virke lettere afførende, især hvis man spiser flere frugter og tygger grundigt på frøene. For inden i frøene findes det stof, som sætter gang i processen.