Gule ærter

Gule ærter

60+ min
Gule ærter....det er en dejlig gammeldags ret som sagtens kan tåle et gensyn. Gule ærter er en dejlig fyldig suppe med grøntsager og hertil "sulemaden" fra suppen og andet lækkert, rustikt tilbehør. Fødevarestyrelsens nye officielle kostråd "Godt for sundhed og klima" siger, at vi skal spise flere bælgfrugter og mindre kød. I gule ærter er der flere bælgfrugter, men ikke så meget mindre kød, men det er da en start. Hvorfor ikke prøve nogle af de gode gamle retter som fx gule ærter af, hvis vi skal til at vænne os til at spise flere bælgfrugter. Traditionelt bruger man flæsk til gule ærter. Vi har valgt en mere mager nakkefilet, som også giver masser af smag til suppen.
https://www.arla.dk/opskrifter/gule-arter/

Sådan gør du

Suppe og kød
  • Bring vand, salt og nakkefilet i kog i en stor gryde.
  • Skum suppen og tilsæt suppevisk. Kog ved svag varme og under låg i ca. 1 time.
  • Tilsæt medisterpølse og kog i yderligere ca. 20 min.
  • Tag de 2 slags kød op af suppen og hold det varmt. Skær nakkefileten i skiver og medisterpølsen i stykker lige inden serveringen.
Flækærter
  • Bring imens vand i kog i en gryde og tilsæt flækærter. Kog dem ved svag varme og under låg i ca. 45 min.
  • Tag gryden af varmen og lad ærterne trække, stadig under låg, i ca. 15 min.
  • Blend ærterne til en ensartet mos, fx med en stavblender.
Grøntsager
  • Kom grøntsager og timian i kogende vand tilsat salt.
  • Kog ved svag varme og under låg i ca. 5 min. Hæld vandet fra grøntsagerne.
Gule ærter
  • Fjern suppevisken og si suppen over i en stor skål.
  • Kom de blendede flækærter i gryden og tilsæt, under omrøring, ca. 1 liter suppe lidt efter lidt, til de gule ærter har den konsistens, du ønsker.
  • Varm de gule ærter igennem, tilsæt de kogte grøntsager og smag til med salt.
  • Server de gule ærter med et drys peber, det kogte kød, medister, rugbrød, rødbeder, persille, sennep og evt. eddike.

Flækærterne skal ikke sættes i blød, før du koger dem. I stedet for at bruge flækærter, kan du bruge forkogte, tørrede gule ærter. De skal blot overhældes med kogende vand og trække, før du rører dem igennem - se hvordan på pakken. Kan du få fat i sprængt (saltet) nakkefilet, kan du koge suppen uden salt og smage til med salt senere. Eddike giver en god friskhed til de gule ærter. Men de gør også ærterne mere stive i konsistensen. Nogen sværger til eddike i de gule ærter, andre er ikke til det.

Du laver en suppevisk ved at binde urterne sammen med en bomuldssnor egnet til madlavning.

Du kan lave en vegetarisk version af de gule ærter. Kog 500 g flækærter i 1½ liter grøntsagsbouillon sammen med en suppevisk. Tag suppevisken op og blend suppen. Smag til med salt og peber. Server med grøntsager (måske ekstra mange grøntsager) og tilbehøret (uden kødet naturligvis). Du kan evt. komme en dåse eller to skyllede hvide bønner i suppen, hvis den skal mætte godt.

Energiindhold for hele retten:

28935 kJ / 6916 kcal

Næringsindhold pr. 100g

380 kJ / 91 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 26,7 % 6 g
Kulhydrat: 32,8 % 7,3 g
Fedt: 40,5 % 4,2 g
Mere inspiration

Har du fået lyst til flere af de gamle retter fra mormors eller oldemors køkken.

Brunkål
60+ min
Brunkål
(16)

Ingredienser

Suppe og kød
2 liter Vand
1 spsk Groft salt
1 kg Nakkefilet
suppevisk af 10 persillestilke, 1 porretop, 3 stilke Frisk timian og selleritop eller 1 skive selleri
1 kg Medisterpølse
Flækærter
1 liter Vand
500 g Gule flækærter
Grøntsager
4 Gulerødder i halve skiver (ca. 300 g)
1 Persillerod i mundrette stykker (ca. 150 g)
½ Knoldselleri i mundrette stykker (ca. 350 g)
4 Porrer i 1 cm ringe (ca. 400 g)
5 stilke Frisk timian
1 liter Vand
1 tsk Groft salt
Tilbehør
Friskkværnet peber
400 g Groft rugbrød
250 g Syltede rødbeder
1 dl Hakket kruspersille
1 dl Sennep - stærk eller mild efter smag
evt. 1 dl Lagereddike