Gule ærter

Gule ærter

60+ min Hovedret
Gule ærter....det er en dejlig gammeldags ret som sagtens kan tåle et gensyn. Gule ærter er en dejlig fyldig suppe med grøntsager og hertil "sulemaden" fra suppen og andet lækkert, rustikt tilbehør. Fødevarestyrelsens nye officielle kostråd "Godt for sundhed og klima" siger, at vi skal spise flere bælgfrugter og mindre kød. I gule ærter er der flere bælgfrugter, men ikke så meget mindre kød, men det er da en start. Hvorfor ikke prøve nogle af de gode gamle retter som fx gule ærter af, hvis vi skal til at vænne os til at spise flere bælgfrugter. Traditionelt bruger man flæsk til gule ærter. Vi har valgt en mere mager nakkefilet, som også giver masser af smag til suppen.
Mere inspiration

Har du fået lyst til flere af de gamle retter fra mormors eller oldemors køkken.

Brunkål
60+ min
Brunkål
(13)
Velbekomme!
Tips

Flækærterne skal ikke sættes i blød, før du koger dem. I stedet for at bruge flækærter, kan du bruge forkogte, tørrede gule ærter. De skal blot overhældes med kogende vand og trække, før du rører dem igennem - se hvordan på pakken. Kan du få fat i sprængt (saltet) nakkefilet, kan du koge suppen uden salt og smage til med salt senere. Eddike giver en god friskhed til de gule ærter. Men de gør også ærterne mere stive i konsistensen. Nogen sværger til eddike i de gule ærter, andre er ikke til det.

Tilberedningstip

Du laver en suppevisk ved at binde urterne sammen med en bomuldssnor egnet til madlavning.

Variation

Du kan lave en vegetarisk version af de gule ærter. Kog 500 g flækærter i 1½ liter grøntsagsbouillon sammen med en suppevisk. Tag suppevisken op og blend suppen. Smag til med salt og peber. Server med grøntsager (måske ekstra mange grøntsager) og tilbehøret (uden kødet naturligvis). Du kan evt. komme en dåse eller to skyllede hvide bønner i suppen, hvis den skal mætte godt.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

30119 kJ / 7199 kcal

Næringsindhold pr. 100g

395 kJ / 94 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,5 g
Protein: 26,3 % 6,1 g
Kulhydrat: 33,4 % 7,8 g
Fedt: 40,3 % 4,3 g

Ingredienser