Flækærterne skal ikke sættes i blød, før du koger dem. I stedet for at bruge flækærter, kan du bruge forkogte, tørrede gule ærter. De skal blot overhældes med kogende vand og trække, før du rører dem igennem - se hvordan på pakken. Kan du få fat i sprængt (saltet) nakkefilet, kan du koge suppen uden salt og smage til med salt senere. Eddike giver en god friskhed til de gule ærter. Men de gør også ærterne mere stive i konsistensen. Nogen sværger til eddike i de gule ærter, andre er ikke til det.
Du laver en suppevisk ved at binde urterne sammen med en bomuldssnor egnet til madlavning.
Du kan lave en vegetarisk version af de gule ærter. Kog 500 g flækærter i 1½ liter grøntsagsbouillon sammen med en suppevisk. Tag suppevisken op og blend suppen. Smag til med salt og peber. Server med grøntsager (måske ekstra mange grøntsager) og tilbehøret (uden kødet naturligvis). Du kan evt. komme en dåse eller to skyllede hvide bønner i suppen, hvis den skal mætte godt.
28935 kJ / 6916 kcal
380 kJ / 91 kcal
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,7 g |
Protein: | 26,7 % | 6 g |
Kulhydrat: | 32,8 % | 7,3 g |
Fedt: | 40,5 % | 4,2 g |
2 liter
Vand
|
|
---|---|
1 spsk
Groft salt
|
|
1 kg
Nakkefilet
|
|
suppevisk af 10 persillestilke, 1 porretop, 3 stilke
Frisk timian og selleritop eller 1 skive selleri
|
|
1 kg
Medisterpølse
|
1 liter
Vand
|
|
---|---|
500 g
Gule flækærter
|
4
Gulerødder i halve skiver (ca. 300 g)
|
|
---|---|
1
Persillerod i mundrette stykker (ca. 150 g)
|
|
½
Knoldselleri i mundrette stykker (ca. 350 g)
|
|
4
Porrer i 1 cm ringe (ca. 400 g)
|
|
5 stilke
Frisk timian
|
|
1 liter
Vand
|
|
1 tsk
Groft salt
|
Friskkværnet peber
|
|
---|---|
400 g
Groft rugbrød
|
|
250 g
Syltede rødbeder
|
|
1 dl
Hakket kruspersille
|
|
1 dl
Sennep - stærk eller mild efter smag
|
|
evt. 1 dl
Lagereddike
|