Bolsjebede

Bolsjebede
Bolsjebede er en rodfrugt og en variant af den velkendte rødbede. Det er roden (en opsvulmet pælerod), som vi spiser. Men nye, spæde blade er også spiselige i fx en salat.

Udseende

En bolsjebede er rund og lidt fladtrykt. Udenpå er skrællen rødbrunlig. Skærer man den over på tværs, ses røde og hvide cirkler indeni, og skåret over på langs er den rød- og hvidstribet, hvilket leder tankerne hen på et Bismarck-bolsje og deraf navnet.

Smag

Bolsjebeder er lidt sødere i smagen end almindelige rødbeder.

Anvendelse

Bolsjebeder skal skrælles og rodspids og top skæres væk. En fordel ved bolsjebeder er, at de ikke smitter af, som rødbeder gør. Bolsjebeder kan anvendes på samme måde som rødbeder. Men det dekorative udseende kommer bedst til udtryk, når de serveres rå eller marineret, da striberne forsvinder ved kogning. Snit dem i strimler eller i tynde skiver - eventuelt med et mandolinjern. Brug dem i salater og som garniture til suppe eller til portionsanrettede forretter som fx bedecarpaccio med gedeost.

Bolsjebeder kan ovnbages sammen med andre rodfrugter. De kan også syltes, hvor farven nærmest bliver lyserød. Bolsjebeder skal opbevares i køleskab og kan holde sig i flere måneder.

Sæson

August til april.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for bolsjebede, så vi har valgt rødbede.

Kilder