Gul bede er kuglerund med en lang rodspids. Skrællen er rødorange. Indeni er den gulfarvet, med mørke- og lysegule striber på langs eller i cirkler, hvis man skærer den over på tværs.
Den gule bede er mild og sød i smagen, og den har ikke jordsmag, som nogle rødbeder kan have.
Gule beder skal skrælles, og rodspids og top skæres væk. En fordel ved gul bede er, at den ikke smitter af, som rødbede gør. Gul bede kan anvendes på samme måde som rødbede og gule beder kan sagtens spises rå. Den gule bede er meget dekorativ når den serveres rå:
eller i stænger. Eller når den serveres i en pizza med salatost. Gule beder kan ovnbages sammen med andre rodfrugter, simre med i en gryderet fx karrygryde eller sauteres i smør, som tilbehør til marineret kalvefilet. De kan også syltes som rødbeder, hvor de får en smuk gul farve, som dog blegner en smule med tiden.
Gule beder skal opbevares i køleskab og kan holde sig i flere måneder.
Her er inspiration til opskrifter med beder, uanset farve.
August til april.
Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet. Der findes ikke specifikke data for gul bede, så vi har valgt rødbede.