Rucola

Rucola
Rucola er oprindelig en vildtvoksende salat, der er i familie med mælkebøtte. Den kaldes også for sennepskål, men er en grøntsag og ikke en kålplante. Rucola stammer fra Middelhavsområdet, og i Italien har den været kendt siden antikken. Rucola er da også en klassisk ingrediens i italienske retter, som carpaccio, pastaretter og pynt på pizzaer.

Lille plante med stor smag

Rucola er ganske undseelig i størrelse, og den indgår ofte i babysalatblandinger. Den har små, fligede og grønne blade. Der findes flere sorter, blandt andet en mildere sort med større blade. Hvad rucolaen mangler i størrelse, har den til gengæld i smagen, som er skarp og kraftig krydret, og giver associationer til sennep og peber.

Er rucola nem at dyrke?

Ja, rucola er nem at dyrke, og den hjemmedyrkede har en mere intens smag end de rucolasalater, du køber i supermarkedet. Rucola spirer hurtigt, og under ideelle forhold er den klar til brug tre uger efter, at du har sået den. Putter du frøene i jorden om efteråret, vil de spire frem allerede i februar måned, hvis ikke jorden er frossen. Men du kan også så om foråret, og flere gange i løbet af sommeren. Rucola går ret hurtigt i blomst og stok, og vil selvså sig, hvis ikke du fjerner blomsterne/frøkapslerne. Du kan spise både blade og blomster fra planten.

Skyl før servering

Skyl rucolabladene grundigt i koldt vand, og dryp dem af på et viskestykke eller brug en salatslynge. Rucola spises rå, derfor er skylning vigtig, for salaten kan indeholde bakterier og virus, som man kan blive syg af. Se Fødevarestyrelsens anbefaling.

Bliv inspireret af vores opskrifter med rucola.

Rucola er god, når den blandes med andre salater, grøntsager og frugtstykker eller bær. Rucola er meget brugt i italienske retter, blandt andet som krydderi oven på en pizza eller vendt med friskkogt pasta sammen med soltørrede tomater og parmesan. Desuden som tilbehør til en carpaccio eller som pynt på en crostini. Rucola kan også indgå i en hjemmelavet pesto.

Hvor lang tid kan rucola holde sig?

Rucola kan holde sig en uges tid ved opbevaring i køleskab. Opbevar det i en plastpose eller i en bøtte med tætsluttende låg. Ved stuetemperatur bliver bladene hurtigt slatne og kedelige. Vent med at skylle salaten til den skal anvendes.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet i rucola hos Fødevareinstituttet