Julesalat

Julesalat
Julesalat er en grøntsag, som dukker op i butikkerne hen imod jul - deraf navnet. Julesalat er i familie med radicchio og frisésalat. Disse salattyper har en let bitter smag og kaldes under et for endiviesalater. Botanisk set tilhører de cikoriefamilien. Prøv en blandet salat med julesalat, appelsiner og nødder, som har noter af bitterstoffer og sød/syrlig smag. Det giver et fint modspil til julens fede mad.

Julesalat er et lille, kompakt, aflangt salathoved, der i størrelse og facon ligner et hjertesalathoved. Et mellemstort julesalathoved vejer ca. 100 gram. Bladene er sprøde, helt hvide og let gule i toppen. Julesalaten har en lille stok i midten forneden. Smagen er sødlig og let bitter. Hvis julesalaten har fået lys og er blevet grøn i toppen, bliver smagen meget bitter. Det er desværre det, der ofte sker i butikkerne, hvor julesalaten udsættes for lys.

Sådan dyrker du din egen julesalat

Julesalat er et resultat af en speciel dyrkningsproces, som er udviklet i Belgien omkring 1850. Den er meget udbredt i Sydeuropa. Dyrkningen sker i to processer. Først sås frøene om foråret, og om efteråret graves de pastinaklignende cikorierødder op, og toppene fjernes. Rødderne skal opbevares køligt og kan bruges i løbet af vinteren. Når julesalaten skal drives frem, plantes rødderne i en potte med fugtig jord, evt. med en omvendt potte over, så de står mørkt i et rum ved 15-17 grader. I løbet af tre uger vokser de hvide skud frem, og du kan høste din egen julesalat.

Sådan bruger du julesalat

Skær bunden af julesalaten og fjern stokken. Snit bladene i strimler eller del dem, hvis de skal serveres hele. Det er en god idé at lægge bladene i koldt vand, så de bliver mere sprøde. Servér julesalat sammen med appelsiner og valnødder til confiterede andelår. De bitre noter i julesalaten er god en salat med røget ørred og avocado De bådformede, hele blade kan også serveres med forskelligt fyld til en forret eller som tapas. Julesalat kan serveres som garniture til middagsmaden. Den kan koges eller blancheres, for at mildne den bitre smag. Den kan også halveres på langs og steges eller grilles.

God holdbarhed

Julesalat skal opbevares mørkt og i køleskab, hvor den kan holde sig i et par uger.

Sæson

November - april

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet .