Gurkemeje

Gurkemeje
Gurkemeje er et krydderi, der mest bruges til at farve maden, da det har en stærk gul farve. Gurkemeje kaldes også indisk safran på grund af den gule farve.

Oprindelse

Marco Polo fandt gurkemeje i Kina i 1280.

Gurkemeje gror vildt i Sydøstasiens skove, den trives i et tropisk, varmt og fugtigt klima. Indien er verdens største producent af gurkemeje.

Anvendelse

Gurkemeje har ikke nogen særlig stærk krydret smag, men er ret neutral, let bitter. Krydderiet bruges meget i indiske retter og thaimad. Det bruges blandt andet til at farve almindelige løse ris gule.

Gurkemeje indgår i blandingskrydderiet karry og i sennepskrydderier. Gurkemeje kan bruges som en billig erstatning for det meget dyre safran. Gurkemeje er også et almindeligt farvestof i fødevareindustrien, hvor det har E-nummeret: E 100 Curcumin på deklarationen.

Her i Danmark kan man købe friske gurkemejeknolde i nogle asiatiske indvandrerbutikker. Knoldene har en blomsteragtig duft og smager af mere end pulveret. De kan rives og bruges i stedet for stødt gurkemeje. Ulempen er, at farven smitter af på alt, hvad roden kommer i nærheden af ved tilberedningen. Regn med at en teskefuld stødt gurkemeje svarer til cirka 2,5 cm frisk rod. Kom det fintrevne gurkemeje i retten, efter at de tørrede krydderier er brændt af i olie, men før kød og grøntsager tilsættes.

Botanik

Gurkemeje fremstilles af roden fra en urteagtig staude, der er i familie med ingefær. Det forhandles mest i pulverform. Det fremstilles ved, at rodknoldene koges i flere timer og derefter tørres de, hvorefter de kan knuses til et orangegult pulver.

Kilder

  • Wikipedia
  • Politiken.dk/tjek