Pastinak har en tynd lysebrun skræl og et fast hvidt kød. Pastinakker kan være runde eller lange kegleformede rødder med den lidt dybe karakteristiske rand i overgangen mellem rod og stilk. Den kan nemt forveksles med en persillerod. Men brug huskereglen; ”pastinakken skal ned med nakken”. Persilleroden har nemlig ingen rand.
Pastinak er oprindeligt fra Central- og Sydeuropa. Den har været kendt siden omkring 1700-tallet. Pastinak kaldtes dengang morødder, som gulerødder faktisk hedder på svensk i dag.
Pastinakker bør skrælles inden tilberedning, da der nemt kan gemme sig skidt i skrællen. Indeni er kødet helt hvidt, der dog kan godt blive misfarvet, når den får adgang til ilt. Du kan undgå dette, hvis du lægger pastinakker i vand med citronsaft eller blancherer dem i få minutter.
Pastinakker kan anvendes rå eller tilberedte i salater, pastinakmos, suppe eller som lækkert tilbehør.
Pastinakken er i familie med bjørneklo og skvalderkål, som også hører til skærmplantefamilien. Pastinakken er en toårig plante, som primært har sæson fra september. Den tåler frost og kan derfor stå hele vinteren i jorden og høstes helt frem til april måned. Når pastinakken er gravet op, mister den hurtigt sin sprødhed.
September - maj.
Læs mere om næringsindholdet i pastinakken hos Fødevareinstituttet.