Radise

Radise
Radise er en rodfrugt. Hele planten er spiselig, men vi spiser normalt kun roden (den opsvulmede rodstok) og ikke bladene. Radiser er hurtigt voksende. Hvis du ikke når at høste sine radiser, inden de går i blomst/stok, kan du anvende de lysegrønne bælger, der efterfølgende dannes. Disse radisebælge kaldes skulpe. De har en mild radisesmag og er gode i en salat.

Hvordan ser radiser ud?

Radiser findes i forskellige sorter. Nogle er kuglerunde og helt røde udvendig, andre er aflange og røde med hvid rodspids. Indeni er farven hvid.

Hvordan smager radiser?

Smagen er skarp, hvilket skyldes at radiser indeholder sennepsolier. Radiser bør høstes, når de er 1-2 centimeter i diameter. For smagen forringes, hvis de vokser sig større. De skal være faste og knasende sprøde at bide i. Smagen er skarp, hvilket skyldes, at radiser indeholder sennepsolier.

Hvor stammer radisen fra?

Radise menes at stamme fra Kina, hvor dyrkningen har været kendt i flere tusinde år. I 1600-tallet kom den til Danmark. Men den blev først rigtig populær i 1800-tallet.

Hvordan anvendes radiser i madlavningen?

Radiser spises som regel rå, og de skal kun vaskes, ikke skrælles, og rodspidsen nippes af.

Skær radiser i skiver eller tern og brug dem i forskellige salater, fx

Radiser anvendes ofte som pynt på smørrebrød, som tilbehør på frokostbordet og til osteanretninger .

Mange kan lide at dyppe de friske radiser i salt, når de spises. Radiser kan godt tåle varmebehandling, fx i en gryderet, suppe eller de kan bages i ovn sammen med andre grøntsager. Hvis du har købt radiser med top, så fjern toppene, inden du lægger dem i køleskabet, for ellers bliver de hurtigt slatne og kedelige.

Her er alle vores opskrifter med radiser.

Botanik

Radise tilhører korsblomstfamilien ligesom skorzonerrod og peberrod. Radise er nemme at dyrke i køkkenhaven eller altankassen. De kan sås fra det tidlige forår, og det er en god ide at nøjes med at så en lille portion og så løbende så nye frø hver anden uge, så har du friske radiser hele sommeren og helt hen i efteråret.

Radiserne er spiseklare ca. en måned efter såning.

Hvor længe kan radiser holde sig?

Radiser kan holde sig friske i 5-6 dage i køleskabet. De er følsomme for ethylen og må derfor ikke opbevares sammen med frugter og grøntsager, som æbler, pærer og tomater, der afgiver ethylen.

Sæson

April - oktober.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i radisen hos Fødevareinstituttet.

Kilder