Palmekål

Palmekål
Palmekål er en kålsort, der ligner grønkål. Palmekål er en krydsning mellem grønkål og savoykål. Den kaldes også for sortkål.

Hvordan ser palmekål ud?

Palmekål har lange smalle og mørke, blågrønne, let krusede blade, der vokser som en roset ud fra en tyk stok. Med lidt god vilje, kan planten godt ligne toppen af en palme. Planten kan blive op til en meter høj og fylder også i bredden.

Hvordan smager palmekål?

Palmekål har en lidt mildere smag end grønkål. Men ligesom grønkål smager den bedst, når bladene har fået kulde, for så er der mere sødme i smagen. Palmekål kan let erstatte grønkål i de fleste retter.

Sådan dyrkes palmekål

Palmekål stammer fra Toscana i Italien. Der har den været dyrket siden 1800-tallet. Den er efterhånden blevet almindelig her i Danmark, og kan nemt dyrkes i køkkenhaven, hvor man kan høste af den vinteren igennem.

Hvordan tilbereder man palmekål?

Fjern eventuelt det nederste af bladstænglerne, hvis de er meget grove. Sørg for at massére kålen godt, da det fjerner den værste struktur og forbedrer tilberedningen samt spiseoplevelsen. Skær bladene i store strimler og sauter dem i olivenolie sammen med hvidløg og chili. Så har man et nemt tilbehør til middagsmaden. Palmekål kan anvendes til de samme retter som grønkål, prøv en alternativ grønlangkål med palmekål. I palmekålens hjemland, Italien, bruges den i supper og stuvninger. Palmekål er også god i wokretter og i en risotto eller bygotto. Det er også en nem måde at tilføje et sprødt element til sin ret, f.eks. i tacos eller som topping på en lun salat. Palmekål kan spises rå i salatblandinger, hvor den er finthakket og blandet med f.eks. appelsinbåde og nødder og en sesamoliedressing. Tilberedningen behøves ikke tage lang tid, da palmekålen også bare kan blandes med f.eks. quinoa og serveres med bagte rodfrugter. Palmekål kan holde sig i op til tre uger i køleskabet.

Sæson

Oktober - januar.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet da der ikke findes specifikke data for palmekål, har vi valgt grønkål.

Kilder

Havenyt

Aarstiderne