Spidskål

Spidskål
Spidskål er en god begynderkål, hvis man ikke er vant til at bruge kål i madlavningen. Spidskål tilhører korsblomstfamilien og er en forædling af hvidkål.

Udseende

Spidskålshovedet er aflangt, nærmest som en kegle og ender i en spids, deraf navnet. Spidskål har grønne blade, lysegrønne indeni. Bladene er mere løstsiddende end på hvidkål, og stokken i bunden er ret kort. Et spidskål vejer omkring et kilo. For få år siden er der også kommet en rød spidskål på markedet. Den har rødlilla blade.

Smag

Spidskål har en mild kålsmag. Rå spidskål er sprødt og med bid.

Oprindelse

De første spidskål kom til Danmark i slutningen af 1700-tallet og hed dengang sukkertopkål. Spidskål har en kortere vækstsæson end hvidkål, og man kan nå at høste dem, inden de angribes af kållarver, hvis man forsøger sig med dem i køkkenhaven.

Anvendelse

Et spidskål er nemmere at få spist i en mindre husholdning end et stort hvidkålshoved. Spidskål er velegnet til at snitte og servere rå i alverdens salater, fx coleslaw. Eller erstat icebergsalaten med spidskål i fx en burger. Et spidskål kan skæres i kvarte eller ottendedele på langs, dampes eller grilles i fem til otte minutter og serveres som tilbehør til fiske- og kødretter. Spidskål kan tilberedes som stuvet spidskål. Det kan anvendes til supper, gryderetter, wokretter og som fyld i forårsruller og farsretter. Og i mange opskrifter vil man sagtens kunne bruge spidskål i stedet for hvidkål. Spidskål opbevares bedst i køleskab og kan holde sig i ca. 14 dage.

Sæson

Juni til oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindholdet hos Fødevareinstituttet.

Kilder