Broccoli

Broccoli
Broccoli er en rigtig vitaminbombe, og den er sprød og har mange anvendelsesmuligheder. Så derfor er det en rigtig god idé selv at have broccoli i køkkenhaven, for den er ifølge havefolket ikke specielt svært at dyrke.

Hvordan smager broccoli?

Broccoli har en mild kålsmag og er tidligere blevet kaldt aspargeskål, fordi smagen kan minde lidt om asparges. Dens milde smag gør den oplagt at bruge som kontrast i let krydret retter såsom panang curry.

Hvor stammer broccoli fra?

Broccolien kommer oprindeligt fra Lilleasien og er beslægtet med blomkål. Den er udviklet fra vilde kål i Middelhavsområdet og er især blevet dyrket i Italien. I Danmark dyrkes Broccoli på frilandsgartnerier.

Broccoli kan anvendes på mange måder

Hele broccolien kan spises både rå (i små buketter/tern) og tilberedt. Skær det nederste af stokken af – og så tæt på hovedet som muligt, og fjern blade og evt. det sejeste skind yderst. Skær stokken i tynde skiver og del hovedet i buketter. Kog broccolien i 3-5 minutter i letsaltet vand. Kog kun kålen til den er lige akkurat mør og stadig fast, så bevarer du smag og næringsstoffer bedst. Du kan også vælge at koge broccoli sammen med pasta de sidste minutter af kogetiden som i denne grønne ret.

Broccoli er også skøn i suppe - her i godt selskab med karry. Det er en meget alsidig råvare og kan anvendes på mange forskellige måder. Det kan eksempelvis erstatte kartofler, når du skal lave fritter. Måske du skal prøve broccolifritter næste gang - enten i airfryer eller ovn.

Broccoli opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet, hvor den kan holde sig i 6-8 dage. Broccoli er velegnet til frysning, men skal blancheres i 2-3 minutter først. Hvis blomsterknopperne er blevet gullige, er kålen blevet for gammel og bør kasseres.

Sæson

Juni - november.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i broccoli hos Fødevareinstituttet.

Kilder

Sæson

Havenyt