Broccoli er et mørkegrønt kålhoved, der består af blomsterknopper i buketter på en stok.
Broccoli har en mild kålsmag og er tidligere blevet kaldt aspargeskål, fordi smagen kan minde lidt om asparges.
Broccolien stammer oprindeligt fra Lilleasien og er beslægtet med blomkål. Den er udviklet fra vilde kål i Middelhavsområdet og er især blevet dyrket i Italien. I Danmark dyrkes Broccoli også på frilandsgartnerier.
Hele broccolien kan spises både rå (i små buketter/tern) og tilberedt. Skær det nederste af stokken af – og så tæt på hovedet som muligt, og fjern blade og evt. det sejeste skind yderst. Skær stokken i tynde skiver og del hovedet i buketter. Kog broccolien i 3-5 minutter i letsaltet vand. Kog kun kålen til den er lige akkurat mør og stadig fast, så bevarer du smag og næringsstoffer bedst. Du kan også vælge at koge broccoli sammen med pasta de sidste minutter af kogetiden som i denne grønne ret.
Broccoli har hovedrollen i denne efterhånden klassiske broccolisalat. Og hvorfor skal pesto altid laves på basilikum? Her en opskrift på broccolipesto. Broccoli er også skøn i suppe - her i godt selskab med karry.
Broccoli opbevares bedst i en plastikpose i køleskabet, hvor den kan holde sig i 6-8 dage. Broccoli er velegnet til frysning, men skal blancheres i 2-3 minutter først. Hvis blomsterknopperne bliver gullige, er kålen for gammel og bør kasseres.
Juni - november.
Læs mere om næringsindholdet i broccoli hos Fødevareinstituttet.