Rødkål er et kuglerundt hoved, der er dannet af tætpakkede kålblade. De yderste kålblade er blåviolette, men indeni er farven mere rødviolet. Et rødkålshoved har en fast, kompakt struktur og vejer halvanden til to kilo. Rødkål har fra midten af bunden og et stykke op i kålhovedet en fast, hvid stok, som de store tynde blade er vokset ud fra og har dannet hovedet.
Rødkål har en lidt bitter smag.
Rødkål har været kendt siden middelalderen i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at den klassiske kogte rødkål dukker op i kogebøgerne. Da rødkål er forholdsvis billig, kan det normalt ikke betale sig af dyrke sin egen kål i køkkenhaven. For rødkål kræver masser af næring, vand og plads. Hver plante giver kun et kålhoved, og kål må ikke dyrkes på den samme jord år efter år.
Eventuelt må man kassere de yderste blade, hvorefter kålhovedet er klar til brug. Et kålhoved snittes bedst med en skarp køkkenkniv og stokken kasseres. Se Karolines køkkenskole
Kålen kan holde sig i rigtig lang tid, også i forbrugerens køleskab, så det er en god vitaminkilde at have ved hånden i vinterhalvåret.
August til februar.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Den kraftige rødblå farve skyldes et højt indhold af anthocyaniner, som er en slags antioxidanter, der også findes i blandt andet bær og rødløg.