Rødkål

Rødkål
Rødkål er traditionelt tilbehør til julemaden - flæskesteg, and, gås og medister, hvor den giver modspil til den fede mad. Men også som råkost i salater er rødkål et smukt og indbydende syn på tallerkenen. Rødkål tilhører korsblomstfamilien og er i familie med hvidkål og savoykål.

Udseende

Rødkål er et kuglerundt hoved, der er dannet af tætpakkede kålblade. De yderste kålblade er blåviolette, men indeni er farven mere rødviolet. Et rødkålshoved har en fast, kompakt struktur og vejer halvanden til to kilo. Rødkål har fra midten af bunden og et stykke op i kålhovedet en fast, hvid stok, som de store tynde blade er vokset ud fra og har dannet hovedet.

Smag

Rødkål har en lidt bitter smag.

Oprindelse

Rødkål har været kendt siden middelalderen i Danmark. Det er dog først i slutningen af 1800-tallet, at den klassiske kogte rødkål dukker op i kogebøgerne. Da rødkål er forholdsvis billig, kan det normalt ikke betale sig af dyrke sin egen kål i køkkenhaven. For rødkål kræver masser af næring, vand og plads. Hver plante giver kun et kålhoved, og kål må ikke dyrkes på den samme jord år efter år.

Anvendelse

Eventuelt må man kassere de yderste blade, hvorefter kålhovedet er klar til brug. Et kålhoved snittes bedst med en skarp køkkenkniv og stokken kasseres. Se Karolines køkkenskole

Til Mortensanden og julemiddagen serverer de fleste danskere rødkål, som ofte er købt færdiglavet på glas og kun skal opvarmes. Men prøv i stedet den hjemmelavede rødkål eller prøv en anden version, nemlig glaseret rødkål. Den hjemmelavede rødkål kan sagtens laves nogle dage i forvejen, og så får man mulighed for at sætte sin personlige smag på den. Men husk at tilsætte eddike eller anden syre, ellers bliver den kogte kål blå og kedelig i farven. Rødkål kan bruges på andre måder end kogt og syltet. Den kan fintsnittes og bruges i salater, fx sammen med appelsin og nødder eller i en salat med et surmælksprodukt i dressingen. Sødme og syrlighed er et godt modspil til bitterheden i rødkålen. Rødkål kan holde sig i ca. to måneder i køleskabet.

Holdbarhed

Kålen kan holde sig i rigtig lang tid, også i forbrugerens køleskab, så det er en god vitaminkilde at have ved hånden i vinterhalvåret.

Sæson

August til februar.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Den kraftige rødblå farve skyldes et højt indhold af anthocyaniner, som er en slags antioxidanter, der også findes i blandt andet bær og rødløg.

Kilder