Quinoa

Udseende

Hvad er Quinoa? Quinoaplanten er 1-3 meter høje stængler, med store klaser af frø i toppen. Klaserne veksler i farven, og der findes quinoa frø i farveskalaen rød, orange, gul, grøn, lavendel, pink,hvid og sort. Den sorte quinoa er utrolig dekorativ i fx salater og med et glimt i øjet, kan den sammenlignes med kaviar. Blot vegetarernes kaviar... Synsmæssigt kan quinoa sammelignes med hirse.

Smag

Smagen på quinoa er meget mild og kan være en smule bitter. Det kan skyldes at quinoa er dækket af saponiner, som er et bittersmagsstof. Det kan vaskes af, ved at skylle quinoa inden brug.

Oprindelse

Quinoa er ret nyt her i nordeuropa. Quinoa er indiansk og betyder "Moder korn".

Anvendelse

Af Quinoa mel kan man bage quinoabrød. Ved brødbagning skal man bruge en slags fordej, en dej tilsat yoghurt og surdej eller gær. Og den færdige quinoadej skal være meget blød, så blød at den kan hældes i bageforme.

Brug den også som tilbehør i supper.

Botanik

Quinoa er et frø i gåsefodsfamilien, og ikke en kornsort eller et græsfrø. Quinoa er en etårig plante, som både vokser vildt og bliver dyrket. Det fantastiske ved denne afgrøde er at den kan både kan klare kulde, varme og tørke. Quinoa kan gro i rent sand med meget lidt vand eller i saltvand.

Næringsindhold

Er der gluten i quinoa? Nej, quinoa mel er glutenfri.

Kilder

Karolines Køkken