Quinoa er et lillebitte, rundt frø og ligner lidt hirsefrø. Frøene dannes i store klaser på planten, der bliver 1-3 meter høj i løbet af en vækstsæson. Quinoa fås som tørrede frø, og de findes i farverne hvid, rød og sort. Hvid quinoa er afskallet, og den er derfor ikke helt så fiberrig som de røde og sorte, der er ubehandlede.
Quinoa har en mild og let nøddeagtig smag. Kogt quinoa minde om couscous i konsistensen. Farven spiller ingen rolle for smagen, så vælg dem, der ser bedst ud i den pågældende ret.
Quinoa har været dyrket i mange tusinde år i Andelsbjergene i Sydamerika, hvor det har været en vigtig proteinkilde for indianerne. Quinoa betyder ”moder korn” på indianernes sprog. Men siden årtusindeskiftet er quinoa også blevet populær her i Nordeuropa, og i Danmark er man begyndt at dyrke quinoa på bl.a. Lolland og Falster.
Skyl altid quinoafrø grundigt, først i en skål, hvor de skvulpes rundt, og dernæst i en trådsi under rindende vand. For frøene kan indeholde nogle stoffer, saponiner, der giver en bitter smag og gør kogevandet uappetitligt. En af de sorter, der dyrkes i Danmark, er uden saponiner, men bør alligevel skylles for at fjerne støv på frøene. Bruger man quinoaflager i stedet for de hele frø, behøver man ikke at skylle dem, for disse frø er vasket, før de valses til flager.
Quinoa skal koges i to dele vand til en del quinoafrø, og kogetiden er ca. 15 minutter, indtil frøene er blevet gennemsigtige. Lad dem hvile i 5-10 minutter, og rør rundt i dem, så de løsner sig og får en mere luftig konsistens.
Quinoa kan anvendes i stedet for ris, bulgur eller couscous som tilbehør til middagsmaden.
Kogt quinoa kan bruges afkølet i mange forskellige salatblandinger og som fyld i fx portobellosvampe, peberfrugter eller i en æggekage.
Prøv også vegetariske udgaver af frikadeller eller burgere, hvor kogt quinoa erstatter kødet.
Kogt quinoa kan tilsættes en brøddej, bruges som topping på en grøntsagssuppe eller på en ovnbagt fisk.
Skyllede quinoafrø kan ristes sammen med gryn, nødder, kerner og kokos til en granola, eller koges til quinoagrød.
Det er muligt at kværne de skyllede quinoafrø til mel, eller køb quinoamel eller quinoaflager til brød, pandekager, muffins og andre kager.
Quinoa er et frø i gåsefodsfamilien, og ikke en kornsort eller et græsfrø. Quinoa er en etårig plante, som både vokser vildt og bliver dyrket. Det fantastiske ved denne afgrøde er at den kan både kan klare kulde, varme og tørke. Quinoa kan gro i rent sand med meget lidt vand eller i saltvand.
Hele året.
Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Hvid quinoa, rød quinoa og sort quinoa.
Quinoa anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi den er en god proteinkilde og mætter godt. Desuden er quinoa glutenfri, og kan bruges af glutenallergikere.