Brombær

Brombær
Brombær er et sensommerbær, der med sin kraftige smag og sorte farve er skøn både frisk, bagt og syltet. Navnet brombær er afledt af bremmel, som er et gammelt tysk udtryk, der betyder tornet busk.

Udseende

Et brombær er ligesom et hindbær sammensat af mange småfrugter, der er vokset sammen omkring en blomsterbund. Et brombær vejer cirka fem gram. Umodne brombær er grønne, de bliver dernæst rødlige, men er først modne, når de er sorte og sprængfyldt med saft, og de skal derfor behandles skånsomt for ikke at blive mast. Når bærret er modent, slipper det nemt stilken.

Smag

Brombær har en intens sød og krydret smag med et strejf af vanilje.

Oprindelse

Brombær findes vildtvoksende i Asien, Nordamerika og Europa. De gror i strandenge, krat, hegn og åben skov mange steder i Danmark - især i Østjylland og på øerne. De vildtvoksende arter har altid mange torne. Til dyrkning findes tornfri sorter, der gør plukkearbejdet lettere.

Anvendelse

Skyl forsigtigt friske brombær og spis dem som frisk frugt. Smagen er bedst, hvis brombærrene har stuetemperatur, så tag dem ud af køleskabet 1 times tid før servering. Friske brombær er meget anvendt i desserter og kager fx fromage eller brombærtærte. Desuden er friske brombær fine i salatblandinger, både grønsags- og frugtsalater. De er også gode som topping på skyr, yoghurt, A38 og andre mælkeprodukter og til ost, fx indbagt brie Brombær er gode i smoothies og til marmelade og saft. Frosne, importerede bær kan indeholde norovirus, som kan give roskildesyge (diarré). Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at man koger brombærrene, så de bobler i mindst et minut og afkøler dem, hvis de skal bruges i fx en smoothie.

Botanik

Brombær er et såkaldt flerfoldssamfrugt. Den tilhører rosenslægten og er i familie med hindbær.

Holdbarhed

Brombær kan holde sig 2-3 dage i køleskab. De er egnet til frysning.

Sæson

August - oktober.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder