Solbær

Solbær
Solbær er et lille sommerbær, der er rig på C-vitamin, og som mange forbinder med rødt saftevand. Men solbær smager også godt sammen med syrnede mælkeprodukter, i salater, kager og desserter.

Udseende

Solbær er kuglerunde bær med en diameter på ca. 1 cm. De sidder i klaser på buskens grene mellem bladene. Solbær er grønne som umodne og bliver sorte, når de modner. I toppen af bærret sidder resterne af den visne blomst, og nogle gange er der en lille stilkrest i bunden af bærret, når bærrene er befriet for de grønne ribber. Solbærrets skind er tyndt, og indeni er der blødt frugtkød med mange kerner.

Smag

Solbær har en kraftig aromatisk smag og duft.

Oprindelse

Solbær har været kendt i både Europa og Asien i mange århundreder, hvor de har vokset vildt i naturen. I Danmark har vi dyrket solbær siden sidste halvdel af 1700-tallet. Mange af nutidens sorter kommer fra England, og de dyrkes både i private haver og i frugtplantager.

Anvendelse

I sæsonen er det oplagt at spise friske solbær, som de er eller blande dem i en salat. Friske solbær er gode som topping på et syrnet mælkeprodukt til morgenmaden. De kan bruges i en smoothie eller serveres som tilbehør til koldskål. Solbær kan anvendes i mange forskellige kager og desserter fx sorbet, mousse, gelé og syltetøj. Solbær er rig på pektin, der får saften til at stivne. Solbærsyltetøj er lækkert til pandekager og vafler - eller som tilbehør til en steg eller en vildtret. Desuden kan man lave solbærrom eller en romtopf af bærrene. Industrielt bliver mange solbær anvendt til drikkesaft Æble- og solbærsaft - Nem Opskrift fra Arla, syltetøj og marmelade. Det kan man selvfølgelig selv lave, hvis man har en stor solbærhøst i haven og derved gemme dem på glas til vinterens forbrug. Friske solbær kan holde sig 2-4 dage i køleskabet. Og de er fryseegnet.

Botanik

Solbær tilhører planteslægten ribes og er i familie med ribs.

Holdbarhed

Solbær kan fryses, men mister derved sit pektinindhold.

Sæson

Juli - august.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet.

Kilder