Rugbrødslagkage - Brøtort

Rugbrødslagkage - Brøtort

1 time 50 min
Arbejdstid: 35 min
Sønderjysk rugbrødslagkage eller brøtort, må i den grad siges at være en nationalret. En lagkage der med rette kan findes på det sønderjyske kaffebord, blandt de minimum 14 andre faste og bløde kager. For at udvikle den perfekte opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage, med respekt for traditionerne, har vi kontaktet flere sønderjyske kogekoner og kyndige hjemmebagere, og derved fundet frem til vores bud på en sønderjysk rugbrødslagkage. Det til trods, vil der altid være delte meninger om, hvordan en sådan traditionsbunden lagkage "skal skæres".
https://www.arla.dk/opskrifter/rugbrodslagkage---brotort/

Sådan gør du

Rugbrødslagkage
  • Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt.
  • Bland mel, bagepulver, hasselnødder, rugbrød og kakaopulver sammen og vend det i æggesnapsen.
  • Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i blandigen.
  • Fordel dejen i en smurt springform (ca. 22 cm i diameter).
  • Bag den midt i ovnen i ca. 45 min. ved 175° - traditionel ovn. Dæk kagen med bagepapir, hvis den er ved at blive for mørk.
  • Vend kagen ud af formen (så den har toppen nedad) og lad den køle af på en bagerist.
Sådan samler du rugbrødslagkagen
  • Pisk fløden til et let skum.
  • Del kagen i 2 lagkagebunde.
  • Læg en lagkagebund på et serveringsfad og fordel halvdelen af solbærmarmeladen herpå, og derefter halvdelen af fløden.
  • Læg den anden lagkagebund oven på, og gentag med solbærmarmelade og flødeskum.
  • Pynt med hakket chokolade og server.

Om sommeren kan du pynte rugbrødslagkagen med friske bær.

Energiindhold for hele retten:

17383 kJ / 4155 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1247 kJ / 298 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 6,5 % 4,8 g
Kulhydrat: 40 % 29,4 g
Fedt: 53,5 % 18 g
Relateret video
Sådan pisker du flødeskum

Vil du have perfekt pisket flødeskum? Så se her hvordan Karolines Køkkenskole pisker et luftigt og cremet flødeskum. 

Ingredienser

Rugbrødslagkage
5 Æg
125 g Sukker
1 spsk Kartoffelmel
2 tsk Bagepulver
50 g Grofthakkede hasselnøddekerner
175 g Revet rugbrød
2 spsk Kakaopulver
½ liter Piskefløde
2 dl Solbærmarmelade
50 g Grofthakket mørk chokolade