Blåbær

Blåbær
Blåbær er et lille bær, som modner i sensommeren, og de importeres også året rundt. De kan bruges til at pifte morgenmaden op, kommes i en salat til middagsmaden eller i kager og desserter - både som ingrediens og pynt.

Udseende

Blåbær er runde, blåsorte bær. Skindet har en dugget overflade. Blåbær varierer i størrelse. Små blåbær, som er på størrelse med solbær, stammer fra europæiske sorter, og de har rødviolet frugtkød, mens blåbær af amerikanske sorter er noget større og har et lyst frugtkød med et grønligt skær. De amerikanske sorter kaldes for storfrugtet blåbær.

Smag

Blåbær har en mild, aromatisk og sød smag. Konsistensen skal være fast.

Oprindelse

De små europæiske blåbær findes vildtvoksende i nåletræsskove og plantager i Danmark og i stort omfang i de svenske skove. Fra begyndelsen af 1900-tallet begyndte man at dyrke blåbær, og her er det de storfrugtede amerikanske sorter, der har fået størst udbredelse.

Anvendelse

Skyl friske blåbær og spis dem som frisk frugt. Friske blåbær kan anvendes i desserter og kager – og ikke mindst til pandekager. De er også gode som topping på skyr, yoghurt og andre mælkeprodukter eller til en grød Blåbær kan bruges i friske salater og i frugtsalater. Server blåbær til osteanretninger i stedet for vindruer Blåbær er gode i smoothies og syltetøj. Blåbær fås også som tørrede bær, der har en syrlig, skarp smag. Frosne, importerede bær kan indeholde norovirus, som kan give roskildesyge (diarré). Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen at man koger blåbærrene, så de bobler i mindst et minut og afkøler dem, hvis de skal bruges i fx en smoothie.

Botanik

Blåbær tilhører lyngfamilien.

Holdbarhed

Blåbær kan holde sig i 5-7 dage i køleskabet. De er egnet til frysning.

Sæson

Juli - september.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder