Talkage

23 timer 55 min
Arbejdstid: 1 time 10 min
Fryseegnet
Talkage

Talkager er festlige at servere til fødselsdag, bryllupsdag eller fx en barnedåb eller konfirmation, hvor tallene kan erstattes af bogstaver for barnets navn. Denne talkage består af en klassisk brownie med lys chokoladecreme. Talkagen kan pyntes med friske bær, slik, spiselige blomster eller andet kagepynt - kun fantasien sætter grænser...

Ingredienser

Browniebund

500 g Smør
300 g Grofthakket mørk chokolade
8 Æg
500 g Sukker (ca. 6 dl)
200 g Hvedemel (ca. 3½ dl)
40 g Kakaopulver (ca. 1 dl)
½ tsk Groft salt

Chokoladecreme

300 g Grofthakket mælkechokolade
350 g Blødt smør
400 g Flormelis
1½ dl Piskefløde

Pynt

Blåbær, brombær eller andre friske bær
Sølvstøv
Sukkerkugler
Spiselige blomster, fx hornvioler eller skovsyre

Sådan gør du

Talkage - forberedelse

  • Find talskabeloner på nettet (se link under Tip) og print to tal ud i A4 størrelse. Klip tallene ud, så du har to skabeloner.

Browniebund

  • Smelt smør og chokolade i en gryde.
  • Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps.
  • Bland mel, kakao og salt og vend det i æggesnapsen.
  • Vend chokoladeblandingen heri.
  • Hæld dejen i en bradepande (ca. 35 x 40 cm) - foret med bagepapir.
  • Bag kagen midt i ovnen i ca. 20-25 min. ved 175° - traditionel ovn.
  • Kagen må gerne være en anelse underbagt, når den tages ud af ovnen.
  • Lad den køle af.
  • Sæt bradepanden med brownie tildækket i køleskab, gerne til næste dag.

Chokoladecreme

  • Smelt chokoladen og lad den køle godt af.
  • Pisk smør og flormelis lyst og luftigt med en håndmixer. Tilsæt chokoladen og pisk videre.
  • Hæld fløden i lidt ad gangen og pisk til chokoladecremen er luftig.
  • Kom chokoladecremen i en sprøjtepose med stjernetyl (OBS: Hvis cremen virker for tynd til at sprøjte toppe med, så kom den på køl i ca. 15 min).

Sådan samler du kagen

  • Vend den kolde browniebund ud af bradepanden med undersiden opad. Træk bagepapiret af.
  • Placer de udklippede skabeloner på browniebunden og skær tallene ud med en lille skarp kniv.
  • Placer de to tal på et bræt eller en plade til servering.
  • Sprøjt små toppe af chokoladecreme på bundene.
  • Vend forsigtigt nogle af bærrene i sølvstøv, fx i en lille frysepose, og pynt talkagen med bær, sukkerkugler og spiselige blomster, mens chokoladecremen stadig er blød. Stil kagen på køl og tag den ud af køleskabet ca. 15 min før servering.

Mængde: Hele brownien skåret ud i stykker á 5 x 5 cm giver ca. 40 stykker kage. Antal kagestykker i talkagen afhænger af, hvilke tal du skærer ud. Eksempelvis er der flere stykker kage på tallet 88 end på tallet 11. Den resterende mængde brownie (det du skærer fra, når du skærer tallene ud) kan skæres op i reelle stykker, toppes med chokoladecreme og serveres ved siden af talkagen.

Find flere tips til at pynte din talkage og print skabeloner til tallene her

Der vil altid være rester af kage, efter du har skåret tallene ud. Mange af resterne kan du som sagt skære i reelle stykker, som du kan sprøjte op med resten af chokoladecremen og servere sammen med talkagen. En anden måde at få brugt kageresterne på er at lave romkugler – det er altid et hit, især hos de små!

Browniebunden kan fryses og dermed laves i god tid. Frys bunden hel og skær tallene ud af den letfrosne bund. Rester af chokoladecreme kan også fryses. Tø chokoladecremen op ved stuetemperatur - den bliver hård i køleskabet. Du kan også fryse rester af brownie med chokoladecreme på.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

62512 kJ / 14941 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1979 kJ / 473 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 3,3 % 3,9 g
Kulhydrat: 38,7 % 45 g
Fedt: 58 % 31 g
Relateret video Talkage med brownie og flødebolleskum

Talkager kan laves på mange forskellige måder. Se her hvordan du laver en browniebund med flødebolleskum.

https://www.arla.dk/opskrifter/talkage/