Kirsebær

Kirsebær
Kirsebær er et af sommerens saftige spisefrugter, der smager skønt til ost, is og andre desserter. Her tænkes der på de søde kirsebær, som undertiden kaldes moreller. Der findes en anden type kirsebær, som er sure og kaldes skyggemoreller. De er bedst egnet til syltning og vinfremstilling.

Udseende

Kirsebær er kuglerunde, og ofte sidder der en stilkrest i bærret. Det saftige frugtkød er omgivet af et tyndt blankt skind, og i midten ligger en lille stenhård kerne, som indeholder frøet. Kirsebær kan være røde, mørkerøde, blåsorte og gule - afhængig af sort.

Smag

Søde kirsebær indeholder ti til tolv procent sukkerarter og smager sødt og aromatisk. Mens de sure er syrlige og bitre og får munden til at snerpe sig sammen.

Oprindelse

Kirsebær stammer fra Asien. For mere end 2000 år siden kom træet til Italien og har herfra spredt sig til resten af Europa. I Danmark har kirsebær været brugt i madlavningen siden 1200-tallet. Kirsebær er forædlede sorter af de vildtvoksende fuglekirsebær.

Anvendelse

Friske, søde kirsebær skal blot skylles og kan nydes som frisk frugt i sæsonen. De små sten er nemmest af spytte ud, når man har spist frugtkødet omkring dem. At udstene kirsebærrene er et større arbejde, men kan være nødvendigt, hvis kirsebærrene skal bruges i kager og desserter. Kirsebær kan anvendes i salater og fx i en salsa Sure kirsebær er gode til syltning, saft og vin. Kirsebærsauce til julens risalamande er som regel lavet af sure kirsebær. Amarena kirsebær er en italiensk sur kirsebærsort, som sælges konserveret i en sirupslage – og disse bruges ofte i desserter eller kager. Dansk kirsebærvin og -likør er kendt verden over, blandt andet Heerings kirsebærlikør, som er blevet produceret siden 1818.

Botanik

Kirsebær er en stenfrugt og ikke et bær. Den tilhører slægten prunus og er i familie med blommer, abrikoser og ferskner. Der findes flere hundrede forskellige sorter af kirsebær.

Holdbarhed

Friske kirsebær kan opbevares i køleskab i 4-5 dage. De er egnet til frysning, og frosne kirsebær er gode som isterninger i en drink.

Sæson

Juli - september.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder