Risalamande med kirsebærsauce

Risalamande med kirsebærsauce

23 timer 59 min
Arbejdstid: 50 min
Fryseegnet
Risalamande med kirsebærsauce hører til i julemåneden hos de fleste. Der findes et utal af måder at lave risalamande på, og hver familie har sine risalamandetraditioner og risalamande opskrift. Her kommer vores bud på en lækker hjemmelavet risalamande; semisød og godt med flødeskum. Du kan lave risalamenden dagen før. Husk mandlen i risalamanden juleaften og glædelig jul!
https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande/

Sådan gør du

Risengrød
  • Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
  • Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
  • Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min - rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold - gerne til næste dag.
Risalamande
  • Tag en mandel fra og hak resten.
  • Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel - hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen.
  • Smag risalamanden til og stil den tildækket i køleskabet til servering.
Kirsebærsauce
  • Tag 1 dl kirsebærsaft fra til jævning.
  • Kom bær, resten af saften (ca. 4 dl) og sukker i en gryde og bring det i kog.
  • Rør en jævning af den ene dl saft og majsstivelse. Kog kirsebærsaucen ved svag varme i ca. 3 min. - rør af og til. Smag kirsebærsaucen til.

Risalamanden kan smages til med mere sukker eller det kan udelades helt - alt efter hvor sød man kan lide sin risalamande. Kog evt. risengrøden med en flækket vaniljestang - det giver ekstra dejlig vaniljesmag. Du kan lave kirsebærsaucen med kartoffelmel. Rør en jævning af den ene dl saft og 1 spsk kartoffelmel. Tag gryden af varmen og kom jævningen i på én gang - under omrøring. Smag kirsebærsaucen til.

Du kan lave både risalamande og sauce dagen før.

Lun saucen inden serveringen.

Det er ikke nogen god ide at tilberede og fryse risalamande i forvejen - den vil skille og blive vandet. Men du kan godt bruge en frossen og optøet risengrød til at lave risalamande med.

Energiindhold for hele retten:

20024 kJ / 4786 kcal

Næringsindhold pr. 100g

704 kJ / 168 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 7,1 % 2,9 g
Kulhydrat: 43 % 17,8 g
Fedt: 49,9 % 9,5 g
Relateret video
Sådan laver du risengrød

Se grundopskriften på en cremet risengrød med Karolines Køkkenskole. Hvis du laver risalamande kan du evt. undlade at tilsætte salt til risengrøden.

Ingredienser

Risengrød
3 dl Vand
180 g Grødris (ca. 2½ dl)
1 liter Sødmælk
Risalamande
100 g Smuttede mandler
2 Vaniljestænger - kornene herfra
2 spsk Sukker
½ liter Piskefløde
Kirsebærsauce
2 glas Søde syltede kirsebær (a ca. 370 g)
2 spsk Sukker
1 spsk Majsstivelse, fx maizena