Andesteg

Andesteg

60+ min
Andesteg i ovn er festlig og lækker, uanset om det er Mortens aften, jul eller ej. Lav en perfekt andesteg og glæd dine middagsgæster med mørt kød og sprødt skind. Vil du spare lidt tid på dagen, kan du stege andestegen dagen før og stadig få et godt resultat. Stegt and med sprødt skind er julens favorit!

Sådan gør du

Andesteg
  • Rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester. Klip vingespidser og gump af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber.
  • Fyld anden med æbler og svesker og sy den sammen med bomuldssnor. Bind evt. vinger og lår ind til andens krop.
  • Læg anden med brystet opad på ovnens rist. Kom halvdelen af vandet, vingespidser, hals og indmad (udelad leveren) i ovnens bradepande. Læg risten ovenpå og steg anden midt i ovnen. Tilsæt resten af vandet lidt efter lidt.
  • Tag efter 2½ time anden ud. Mærk om lårene sidder løst og se om kødsaften er klar. Steg evt. anden færdig. Lad den hvile tildækket i ca. ½ time - gem andeskyen.
Ved serveringen
  • Del anden i underlår, overlår og vinger. Del hvert bryststykke i 3-4 stykker. Læg kødet i et ovnfast fad. Anret æbler og svesker i en skål. Grill andekødet midt i ovnen.
Stegetid
  • 2½-3 timer ved 175° - traditionel ovn.
Grill
  • Ca. 5 min.
Mere inspiration

Der skal da helt sikkert en god sovs til anden....

Andesovs
20 min
Andesovs
(11)
Velbekomme!
Tips

Optøning af and: Det tager 2-3 døgn at tø en frossen and op i køleskabet. Langtidsstegning: Klargør anden som beskrevet i opskriften og brun den 15 min. i ovnen ved 225°. Sænk herefter temperaturen til 150° og steg anden i ca. 4 timer.

Forbered i god tid

Andesteg dagen før: Steg anden om formiddag eller dagen i forvejen. Skær andestegen ud, læg den i et ovnfast fad og stil anden tildækket i køleskabet. Pensl evt. anden med smeltet andefedt og lun anden i ovnen indtil kødet er gennemvarmt. Ca. 200° i ca. 20 min. Grill evt anden, så skindet bliver sprødt. Det er let at skumme fedtet af, når andeskyen og fedtet er afkølet.

Vidste du...

I gamle dage sagde man, at 1 and var for lidt til 3 og for meget til 2 personer. Det afhænger selvfølgelig af, hvor meget anden vejer, men generelt får du mere kød jo større anden er, da skroget vejer nogenlunde det samme uanset, hvor meget den vejer.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

22864 kJ / 5465 kcal

Næringsindhold pr. 100g

886 kJ / 212 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,9 g
Protein: 11,2 % 5,8 g
Kulhydrat: 9,2 % 4,8 g
Fedt: 79,6 % 19,1 g
Relateret video
Andesteg med sprødt skind

Se her hvordan du steger andestegen, så skindet bliver sprødt og lækkert.

Ingredienser

Andesteg
Landand (ca. 3600 g)
1
Groft salt
2 tsk
Friskkværnet peber
Skrællede æbler i både, fx belle de boskoop
3
Svesker uden sten
200 g
Vand
¾ liter