Tomatmarmelade

3 timer 30 min
Arbejdstid: 45 min
Tomatmarmelade

En skøn syrlig-sød tomatmarmelade. Kogt godt ind, så konsistensen bliver sirupsagtig, lidt a la en tyk chutney. Tomatmarmelade passer perfekt til modnet gul ost eller til blå- og hvidskimmelost. Du kan også bruge tomatmarmeladen som tilbehør til fx karryretter, hvor du ellers ville bruge mangochutney. Tomatmarmeladen kan tilberedes af både røde og grønne tomater.

Ingredienser

Tomatmarmelade

1 kg Tomater
600 g Sukker
1 Vaniljestang - korn og stang
2 dl Æblecidereddike
2 spsk Finthakket frisk timian
1 spsk Finthakket frisk rosmarin
¼ tsk Groft salt
Evt. atamon

Sådan gør du

Tomatmarmelade

  • Fjern stilk og blomst fra tomaterne og skær dem i små tern.
  • Bring tomattern og sukker i kog, under omrøring, i en gryde. Skru ned til svag varme, tilsæt vaniljestang og -korn og kog under låg i ca. 1 time.
  • Tag låget af gryden, skru op til jævn varme og kog i ca. ½ time - rør med jævne mellemrum, især mod slutningen af tiden. Tilsæt eddike, krydderurter og salt og kog i yderligere ca. ½ time, stadig ved jævn varme - rør på samme måde som før, så du undgår at marmeladen brænder på.
  • Tag gryden af varmen, fjern vaniljestangen og tilsæt evt. atamon. Hæld tomatmarmeladen på rene glas og lad den køle af.
  • Server tomatmarmeladen til modnet gul ost, skimmelost eller til karryretter, hvor du ellers ville servere chutney.

Du kan tilberede tomatmarmeladen af grønne tomater. Eller brug en blanding af røde og grønne, hvis du har et drivhus, der skal tømmes sidst på sæsonen.

Relateret video Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

https://www.arla.dk/opskrifter/tomatmarmelade/