Smukkere og mere raffineret bliver det næppe. Violen gør, som sådan, ikke det store væsen af sig, men med sit utrolige ynde og blide duft, kan man ikke overse den lille skønhed. De yndefulde blomster findes i et utal af prydformer, i alverdens farver og har en række af forskellige navne – hornviol, martsviol, duftviol, vårviol, haveviol og Maria med barnet er blandt de mest almindelige.
Den lille blomst har ikke så meget smag – men bidrager med noget friskhed. Derfor bruges den primært på grund af sit smukke ydre.
Violen er en lille staude, som findes vildtvoksende i det meste af Europa. Siden år 1400 har den været almindelig i den danske natur såvel som i danske haver.
Selv i gamle dage havde man fået øjnene op for violen som spiseblomst. Kandiserede violer var noget af det fineste, man kunne forestille sig at pynte desserten med ved særligt festlige lejligheder. Det kræver lidt fingersnilde at pensle de små blomster med æggehvide, inden de drysses med sukker – men arbejdet lønner sig i jagten på den perfekte dessert eller en overdådig cup cake. Traditionelt har den haft plads i det søde køkken, men den gør sig mindst lige så godt i salater og andre lette anretninger. Snapsebryggere er også glade for den lille, fine blomst, som med sin tidlige blomstring er startskuddet til en ny snapsesæson.
De kan holdes i alt fra små potter til bunddække i haven.
Selv om violen er kendt som en rigtig forårsbebuder, så kan sæsonen være ganske lang. Har vinteren været mild, vil man allerede kunne se de først violer i starten af marts måned. I april er blomstringen på sit højeste. Og hvis sommeren er varm, blomstrer de ofte igen i det sene efterår.