Hvis du gerne vil lave mad med frisk timian, skal du bruge bladene og blomsterne fra krydderurten.
Traditionelt set bliver timian brugt til gule ærter, pølser og supper, men frisk timian er også god til marinering af kød fx sammen med persille, hvidløg og laurbærblade.
Derudover er timian et godt krydderi i gryderetter med vin og til ovnbagte grøntsager. Timian tåler nemlig kogning og må gerne tilsættes retten fra starten. Men når du krydrer med timian, skal du huske, at smagen bliver kraftigere ved opvarmning.
De fleste timianplanter tiltrækker bier, og visse steder bliver der produceret timianhonning, der har en krydret smag. Kryddersnaps og urtete også kan laves med timian.
Timian indgår i blandingskrydderiet Herbes de Provence og i suppevisk (Bouquet garni), som anvendes i simreretter.
Timian fås som tørret krydderi, som du kan bruge til de samme retter som frisk timian.
Timianplanten har små, ellipseformede blade med lilla, hvide eller rosa blomster, der sidder i klaser. Planten bliver ca. 30 cm høj.
Der findes mange forskellige arter af timian. Udover den almindelige havetimian er citrontimian efterhånden også blevet almindelig at dyrke.
Timian kan købes året rundt både i potter og som afklippede stængler med blade.
Har du timian i haven, kan du klippe af den hele året, da den er en stedsegrøn staude. Efter 3-4 år bør planten fornyes. Vær dog opmærksom på, at en kold og hård vinter kan betyde, at timianplanten dør.
Krydderurten kan også gro i krukker og i altankasser.
Timian stammer fra Sydeuropa. I dag vokser den mange steder i verden, da det er en nøjsom og hårdfør plante.
I Danmark findes to vildtvoksende arter; den smalbladede, som gror på mager jord og den bredbladede, som vokser i Østdanmark.
Timian fås som tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk timian.
Timian kan købes året rundt både i potter og som afklippede stængler med blade. Har man timian i haven, kan man klippe af den hele året, da den er stedsegrøn, men en kold og hård vinter kan dog betyde, at timianplanten dør.