Bouquet garni

Bouquet garni
Bouquet garni er en fransk betegnelse for en buket af urter, der bruges til at garnere/forsyne retten med smag og aroma. På dansk kalder vi det en suppevisk. Udtrykket bouquet garni stammer helt tilbage til 1651, hvor det er omtalt i kogebogen: Le Cuisinier Francois.

Hvad består en bouquet garni af?

Ifølge den kendte franske gastronom, Paul Bocuse består en bouquet garni af grønne porretoppe, en stilk bladselleri med bladene på, en stilk timian og laurbærblade. Der kan også være anvendt andre friske krydderurter, fx persillestilke med blade, merian, rosmarin, sar og salvie.

Hvor bruger man en bouquet garni?

En bouquet garni bruges mest i retter, der langtidskoges. Det kan være gryde- og simreretter som fx boeuf bourgiugnon, supper og suppefond med kød eller fisk og skaldyr, fx bouillabaisse. Formålet med at bruge en bouquet garni er at de smagsstoffer, som urterne indeholder, bliver frigivet under den lange kogetid.

Hvordan laver man en bouquet garni?

Vælg de urter, du vil bruge i din bouquet garni. Skyl dem og bind dem sammen med en kødsnor, der strammes, for urterne bliver slatne under kogningen. Alternativt kan du putte dem i en tepose, som der bindes en knude på. Formålet med at holde urterne samlet i en buket eller pose er, at de er nemmere at fjerne igen, inden retten skal serveres. Hvis du koger en fond/suppe, som skal sies før servering, kan du blot tilsætte urterne som ingredienser uden at binde dem sammen. Også i mange opskrifter på fx gryderetter, bliver urterne tilsat uden at være bundet sammen. Så må du selv fiske dem til side, når du får maden på tallerkenen.