Rosmarin

Rosmarin
Rosmarin er en populær krydderurt, der bliver brugt i alt fra grillmad til salatdressinger. Frisk rosmarin har en kraftig, lidt bitter smag, der minder om timian og lavendel. Det er derfor en god ide at anvende den med måde, så smagen ikke er dominerende i maden. Bliv klogere på krydderurten herunder, samt hvordan du kan bruge den til madlavningen.

Hvad bruger man rosmarin til?

Rosmarin er særligt godt til lamme- og svinekød, vildt, fjerkræ og tomatretter.

Desuden smager finthakkede friske rosmarinblade eller tørrede, knuste rosmarinblade herligt, når det blandes i brød fx foccacia(italiensk fladbrød), i salatdressinger eller i kryddersmør til fx bagekartofler.

Hvis du vil bruge frisk rosmarin i maden, skal du benytte bladene fra rosmarinplanten. Men det kan være en god ide at lægge et par kviste ved kødet under stegning eller kogning, da det frigiver smag.

Prøv også at lægge nogle rosmarinkviste på grillkullenes gløder, før kødet steges. Det giver en herlig duft til kødet og omgivelserne.

Derudover kan du bruge rosmarinkviste til kryddereddike og kryddersnaps.

Brug af tørret rosmarin

Det er også muligt at købe rosmarin som et tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk rosmarin.

Den tørrede rosmarin er dog ikke så skarp i smagen som den friske.

Husk at knuse de tørre nåle i en morter, før de kommer i maden.

Hvordan ser rosmarin ud?

Rosmarin har smalle blade, der minder om nåletræernes blade. Bladene er grågrønne.

Blomsterne, der kommer frem i bladhjørnerne, er som regel lyseblå, men de kan også være mørkeblå, hvide eller lyserøde i varianter af den almindelige rosmarin.

Herhjemme bliver planten normalt ca. 20-30 cm høj, men der findes blandt andet en variant, som har en krybende vækst, den er velegnet til at gro i en hængende kurv eller altankasse.

En anden variant kan fås som en opstammet busk, der gror godt i en krukke.

Dyrkning af rosmarin

Rosmarin kan gro i haven, vindueskarmen, drivhuset, i krukker og i altankasser.

Frø af rosmarin er dog længe om at spire og vokse op. Det er derfor bedre at købe en plante, som du planter ud. Herefter kan du plukke af den friske rosmarin hele sommeren.

Selvom rosmarinplanten er en stedsegrøn staude, skal du være opmærksom på, at den ikke tåler frost og derfor ikke kan klare vinteren udendørs. Den skal derfor overvintre indendørs.

Rosmarin i potter holder sig bedst. Den kan godt gro indendørs, men i så fald er det en god ide at plante den om i en større urtepotte.

Hvor kommer rosmarin fra?

Rosmarin stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt på klippeskråningerne ved havet. Her kan den blive til en stor busk på 1-2 meters højde.

Rosmarin betyder ”havets dug”. Navnet kommer af det græske ord ros, der betyder dug og maris, der betyder hav.