Purløg

Purløg

Udseende

De grønne blade bliver 20-30 cm lange, og de er hule som et sugerør. Blomsterne er lysviolette. De sidder samlet i kuglerunde hoveder på ca. 30 cm høje stængler.

Smag

Purløg smager og dufter som løg, men smagen er mildere end i almindelige løg og hvidløg.

Oprindelse

Purløg stammer sandsynligvis fra Italien. Den vokser vildt på fugtige steder i Mellemeuropa og sågar også ved Svaneke på Bornholm. Purløg har været dyrket helt tilbage til middelalderen, hvor den blev brugt som lægeurt.

Anvendelse

Purløg anvendes altid rå. Den egner sig ikke til varmebehandling, da den vil miste noget af smagen. Purløg klippes eller hakkes og bruges ofte som grønt drys på smørrebrød, i sandwich, på æggeretter eller på røget fisk mm. Purløg anvendes ofte også i grønne salater, kartoffelsalater, rygeostsalat og dressinger. Purløgets løgblomster kan spises, men de er lidt stikkende og ikke rare at få i munden, så brug kun de små, lilla kronblade.

Botanik

Purløg er en flerårig løgplante, der kan gro have eller i vindueskarmen, krukker og altankasser. Den gror som en staude og visner væk om vinteren, men det er en dejlig forårsbebuder, der allerede i marts-april måned skyder op af jorden.

Holdbarhed

Purløg egner sig ikke til frysning, den bliver blød og slatten.

Erstatning

Purløg kan købes som tørret krydderi. Det anvendes til de samme retter som frisk purløg.

Sæson

Marts - december.

Næringsindhold

Purløg er rig på C-vitamin, A-vitamin (karotin) og B2-vitamin.

Tips og Tricks

Hvis man vil have planten til at danne mange blade, skal man fjerne blomsterstænglerne, så snart de skyder frem.