Har du prøvet at ryge din egen ost? Det er sjovt og ikke spor svært!
Sådan gør du
Bland skummetmælk og kærnemælk i en skål. Stil skålen tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.
Læg et klæde i bunden af en rustfri trådsigte (ca. 20 cm i diameter). Anbring trådsigten på kanten af en skål. Læg forsigtigt den stivnede ostemasse og salt lagvis i sigten. Lad osten stå tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn. Vend osten ud på et fad og fjern klædet. Læg osten tilbage i sigten.
Rygning
Fyld en metalspand (med huller i siden eller i bunden) ¾ op med tørt halm. Tryk halmen let sammen og sæt ild til. Lad halmen brænde i ca. 2 min. Læg en stor håndfuld brændenælder oven på ilden (brug arbejdshandsker), så ilden går ud og halmen begynder at ryge. Læg et metallåg på spanden i ca. 2 min., for at fremme røgudviklingen. Tag låget af og hæng sigten med osten på kanten af spanden. Læg låget på igen. Ryg osten - til den er lysebrun.
Ved serveringen
Vend den nyrøgede ost over på et serveringsfad og drys med kommen. Server rygeosten sammen med rugbrød, radiser og purløg.
Tip
Brændenælder kan udskiftes med 3 håndfulde fugtig halm.