Rygeost

Rygeost

60+ min
Har du prøvet at ryge din egen ost? Det er sjovt og ikke spor svært!
https://www.arla.dk/opskrifter/rygeost/

Sådan gør du

  • Bland skummetmælk og kærnemælk i en skål.
  • Stil skålen tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.
  • Læg et klæde i bunden af en rustfri trådsigte (ca. 20 cm i diameter).
  • Anbring trådsigten på kanten af en skål.
  • Læg forsigtigt den stivnede ostemasse og salt lagvis i sigten.
  • Lad osten stå tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn.
  • Vend osten ud på et fad og fjern klædet.
  • Læg osten tilbage i sigten.
Rygning
  • Fyld en metalspand (med huller i siden eller i bunden) ¾ op med tørt halm.
  • Tryk halmen let sammen og sæt ild til.
  • Lad halmen brænde i ca. 2 min.
  • Læg en stor håndfuld brændenælder oven på ilden (brug arbejdshandsker), så ilden går ud og halmen begynder at ryge.
  • Læg et metallåg på spanden i ca. 2 min., for at fremme røgudviklingen.
  • Tag låget af og hæng sigten med osten på kanten af spanden.
  • Læg låget på igen.
  • Ryg osten - til den er lysebrun, det tager ca. 1 minut.

Brændenælder kan udskiftes med 3 håndfulde fugtig halm.

Vend den nyrøgede ost over på et serveringsfad og drys med kommen. Server rygeosten sammen med rugbrød, radiser og purløg.

Energiindhold for hele retten:

3707 kJ / 886 kcal

Næringsindhold pr. 100g

270 kJ / 64 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 23,6 % 3,8 g
Kulhydrat: 66,9 % 10,6 g
Fedt: 9,5 % 0,7 g

Ingredienser

1 liter Mælk
1 dl Kærnemælk
½ tsk Groft salt
1 tsk Kommen
Tilbehør
200 g Rugbrød
50 g Radiser
1 dl Purløg