Rygeost
60+ min

Rygeost

Har du prøvet at ryge din egen ost? Det er sjovt og ikke spor svært!
Bedømmelse (8 vurderinger)

Min bedømmelse:

Rygeost

Har du prøvet at ryge din egen ost? Det er sjovt og ikke spor svært!

Antal portioner
  • 1 liter skummetmælk
  • 1 dl kærnemælk
  • ½ tsk groft salt
  • 1 tsk kommen

Tilbehør

  • 200 g rugbrød
  • 50 g radiser
  • 1 dl purløg

Fremgangsmåde:

Bland skummetmælk og kærnemælk i en skål. Stil skålen tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 døgn.

Læg et klæde i bunden af en rustfri trådsigte (ca. 20 cm i diameter). Anbring trådsigten på kanten af en skål. Læg forsigtigt den stivnede ostemasse og salt lagvis i sigten. Lad osten stå tildækket i køleskabet i ca. 1 døgn. Vend osten ud på et fad og fjern klædet. Læg osten tilbage i sigten.

Rygning

Fyld en metalspand (med huller i siden eller i bunden) ¾ op med tørt halm. Tryk halmen let sammen og sæt ild til. Lad halmen brænde i ca. 2 min. Læg en stor håndfuld brændenælder oven på ilden (brug arbejdshandsker), så ilden går ud og halmen begynder at ryge. Læg et metallåg på spanden i ca. 2 min., for at fremme røgudviklingen. Tag låget af og hæng sigten med osten på kanten af spanden. Læg låget på igen. Ryg osten - til den er lysebrun.

Ved serveringen

Vend den nyrøgede ost over på et serveringsfad og drys med kommen. Server rygeosten sammen med rugbrød, radiser og purløg.

Tip

Brændenælder kan udskiftes med 3 håndfulde fugtig halm.

Rygning

Ca. 1 min.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 3010 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 17,6 g
  • Protein: 26 %
  • Kulhydrat: 69 %
  • Fedt: 5 %
Print