Koriander

Koriander
Elsket af nogle, hadet af andre - koriander er en krydderurt, der deler vandene. Og så er den en uundværlig følgesvend i det asiatiske køkken. Den parfumerede, lidt beske smag er ikke for alle. Men når først du lærer at elske den, kan du slet ikke undvære koriander i dine opskrifter. Læs med og bliv klogere på koriander, og få idéer til, hvornår og hvordan, du kan bruge krydderiet i dine opskrifter.

Hvordan smager koriander?

Friske korianderblade har en aromatisk, lidt besk krydderismag. Frøene har en mild citruslignende smag, der minder om en mellemting mellem moskus og appelsin.

Bladenes og frøenes smag er meget forskellige, og de to ting kan ikke erstatte hinanden i en ret.

Efter afblomstring dufter de umodne frø stærkt, hvilket har givet planten sit navn - koriander kommer af ordet koris, som betyder væggelus.

Erstatning

Det afhænger af hvilken ret du laver, om du kan erstatte koriander.

Hvis du ikke har frisk koriander, eller ikke kan lide det, kan du udskifte krydderurten med thaibasilikum, estragon eller kørvel, alt efter hvilken ret det drejer sig om.

Stødt koriander kan du forsøge at udskifte med fennikelfrø, kardemomme, kommen, spidskommen eller sumak.

Hvad bruges koriander til?

Både frisk koriander og korianderfrø bruges i madlavningen. Friske korianderblande bliver ofte brugt som topping på diverse asiatiske retter. Prøv også at tilføje et grønt drys til smørrebrød, æggeretter og ris.

Gå på opdagelse i vores asiatiske retter

Korianderfrø anvendes hele eller stødte og indgår blandt andet i blandingskrydderiet karry. Den bedste smag fås, hvis hele frø ristes på en tør pande, før de stødes i en morter.

Krydderiet anvendes også i det asiatiske køkken blandt andet i supper, indisk mad, thaimad og wokretter.

Få inspiration til at bruge koriander i dine retter

Koriander i det søde køkken

Vidste du, at du også kan bruge koriander i kager og brød? Krydderiet giver en let parfumeret smag, som du kan eksperimentere med i dit bagværk.

Hvis du kaster dig ud i at bruge koriander i det søde køkken, skal du blot passe på, at du ikke krydrer for meget, da du så risikerer at smagen bliver for dominerende .

Facts om koriander

Koriander stammer Asien og Nordafrika, hvor krydderurten findes vildtvoksende. Den er nævnt i Biblen, og frø er blevet fundet i gamle ægyptiske grave. Koriander blev bragt til Nordeuropa af romerne, der brugte den i maden og som lægemiddel.

Botanik

Koriander er en etårig skærmplante med mørkegrønne snitdelte blade. Den bliver ca. 60 cm høj og er ranglet af vækst som kørvel og fennikel.

Koriander er ikke så almindelig i danske køkkenhaver, men den kan sagtens dyrkes her. Frøene skal sås hver 14. dag, hvis du vil have friske blade hele sommeren.

Det er bedst at så planterne direkte på voksestedet, fordi koriander ikke egner sig til at blive omplantet.

Sæson

Koriander kan købes året rundt både i potter og som afklippede korianderblade. Den holder sig bedst i potter. De rødlige blomster, der er samlet i skærme, kommer i juli-august, mens frøene modner i september, hvor skærmene kan klippes af til tørring. Smagsmæssigt er købte sydlandske frø dog mere aromatiske, end dem vi selv kan dyrke i Danmark.

Tips og Tricks

• I varme retter skal korianderblade tilsættes til sidst, for ellers forsvinder smagen

• Korianderblade er ikke egnet til tørring. Frys dem i små fryseposer. Så kan de anvendes direkte fra fryseren, hvor de frosne blade knuses og kommes i retten - forvent dog ikke så meget smag som frisk koriander giver.

Kilder

  • Kilder: Havenyt