Porre

Porre
Porren er en af de mest almindelige grøntsager i de danske haver, og hvis du vælger de rette sorter, kan du være selvforsynende med friske porrer fra september til april. Porren er en af de grøntsager, det virkelig kan betale sig at dyrke. Ikke kun målt i penge, men det er en fornøjelse at kunne hente en frisk porre i haven det meste af året.

Udseende

Porre, Allium Porrum, tilhører løgfamilien – og er en urteagtig plante med en opret, stiv vækst. Porren er en høj slank grøntsag, der typisk høstes, når den er 2,5 cm i diameter og har en højde på 75 cm. Både den hvide bund og de grønne blade øverst er spiselige.

Oprindelse

Porre er en ældgammel kulturplante, der formodes at stamme fra den vilde Allium ampeloprasum, som er hjemmehørende i Sydeuropa og pudsigt nok også findes på Øland. Porren er forholdsvis sent blevet en almindelig dyrket grøntsag i Danmark. Porre er en toårig plante, som sætter blomst og frø hver andet år.

Anvendelse

Porrer kan være lidt svære at rengøre, da der kan være jord imellem lagene. Skær bund og top af og flæk porren så langt ned mod rodskiven, som det er nødvendigt for at skille lagene ad, så du kan skylle jorden af. Porrer kan spises rå, både i salater og som det grønne pynt på fx æggekage. Porrer også gode både dampet, kogt, bagt, sauteret og stuvet. De kan serveres både som tilbehør – eller som hovedingrediens i grønne retter, i tærter og i suppe.

Desuden kan de skæres i strimler og friteres, så de bliver sprøde og knasende. Opbevar helst porrer mørkt og køligt i grøntsagsskuffen. Skær gerne det yderste af toppen og evt. det yderste bladlag af. Porrerne kan holde sig friske ca. 2 uger.

Sæson

Juli - marts.

Næringsindhold

Læs mere om næringsindholdet i porre hos Fødevareinstituttet.

Kilder