Vegetarisk julesteg

Vegetarisk julesteg

60+ min
Fryseegnet
Vegetarisk julesteg er en grøn og dejlig ovnbagt steg til juleaften eller julefrokosten. Julestegen er fyldt med grøntsager, kikærter og umamismag og kan både være hovedelementet på tallerkenen eller et supplement til den klassiske and og flæskesteg. Server julestegen med det, du ellers serverer til jul af tilbehør. Stegen er genial som vegetarisk julemad, fordi du kan lave den flere dage i forvejen - og den kan fryses. Det eneste du skal gøre før servering, er at skære skiver af stegen, som du steger på panden og pensler med den lune sauce.

Sådan gør du

Julesteg
  • Udblød de tørrede svampe som anvist på posen.
  • Rist valnødderne i ovnen - ca. 4 min. ved 180° varmluft.
  • Smelt smørret på en pande og lad det bruse op. Tilsæt porre og løg og steg ved jævn varme til porren falder sammen og løgene bliver klare - det tager ca. 8 min. Tilsæt timian og hvidløg og steg i yderligere ca. 3 min. ved lav varme.
  • Kom blandingen i en foodprocessor sammen med valnødder og kikærter og kør det til en grov fars.
  • Hak eller riv både de tørrede udblødte og friske svampe og steg dem på panden i smørret ved jævn varme til de har taget lidt farve.
  • Kom indholdet fra foodprocessoren og de stegte svampe i en skål sammen med resten af ingredienserne. Rør det godt sammen og lad farsen trække 15-30 min.
  • Beklæd en brødform på ca. 1 liter med bagepapir og kom farsen ned i - glat overfladen. Bag julestegen i ovnen i ca. 1 time ved 175° - traditionel ovn.
  • Lad julestegen køle af inden du skærer skiver af den.
Sauce og servering
  • Giv alle ingredienserne til saucen et opkog og hold den lun.
  • Skær tykke skiver af stegen og smelt smøret på en pande. Steg skiverne ved jævn varme til de er gyldne på begge sider.
  • Pensl de stegte skiver med den lune sauce og server.

Hvis du ikke har tørrede svampe kan du erstatte dem med 100 g friske svampe. Du kan med fordel afkøle stegen helt, inden du skærer skiver af den, det gør det nemmere. Julestegen kan sagtens laves nogle dage i forvejen og stå på køl. En tynd skive vegetarisk julesteg smager også godt på rugbrød med lidt stærk sennep og syltede rødbeder.

Stegen kan fryses på 2 måder: hel eller skåret i skiver med madpapir imellem.

Energiindhold for hele retten:

13440 kJ / 3212 kcal

Næringsindhold pr. 100g

691 kJ / 165 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3,5 g
Protein: 12,1 % 4,9 g
Kulhydrat: 29,8 % 12,1 g
Fedt: 58,1 % 10,9 g
Mere inspiration

Server julestegen med fx denne grønkålssalat.

Relateret video
Vegetarisk julesteg

Vegetarisk julesteg er en grøn og dejlig ovnbagt steg til juleaften eller julefrokosten. Julestegen er fyldt med grøntsager, kikærter og umamismag og kan både være hovedelementet på tallerkenen eller et supplement til den klassiske and og flæskesteg.

Ingredienser

Julesteg
30 g Tørrede svampe
150 g Valnøddekerner
20 g Smør
200 g Porrer, i tynde skiver
2 Zittauerløg, finthakkede
10 stilke Blød frisk timian, finthakket
3 Fed hvidløg, knust
1 dåse Kikærter i lage, drænede (ca. 400 g)
300 g Blandede svampe
20 g Smør
125 g Finvalsede havregryn
40 g Tørrede tranebær, grofthakkede
2 Æg
2 spsk Koncentreret tomatpuré
1 dl Piskefløde
½ dl Sojasauce
2 tsk Mild paprika
1 tsk Røget paprika
1 tsk Stødt kanel
Sauce
4 spsk Hoisinsauce
2 spsk Mørk sirup
1½ spsk Æblecidereddike
1 tsk Appelsinskal (usprøjtet)
20 g Smør - til stegning