Porresuppe

Porresuppe

25 min
Porresuppe er en dejlig varmende suppe, efterår og vinter, når porrerne er på toppen. Den klassiske blendede porresuppe med kartofler er dejlig, men her får du en lidt lettere version blot med porrer og med madlavningsfløde. Der er også miso og linser i porresuppen. Miso giver en god bund til smagen og linserne giver en dejlig fylde. Porresuppen er vegetarisk, og som topping er der en frisk lille grøn salat med chili, så der både er noget smukt for øjet og lidt spark til smagen. Server porresuppe, når der skal nem, hurtig, mættende og dejlig aftesmad på bordet.

Sådan gør du

Porresuppe
  • Lad smørret smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Svits porrerne ved kraftig varme i ca. 4 min. - rør af og til.
  • Kom hvidløg i og svits i yderligere ca. ½ min.
  • Tilsæt bouillon, miso, salt og peber.
  • Bring suppen i kog - rør til misoen er opløst.
  • Rør fløde i, varm suppen igennem og tilsæt de afdryppede linser. Smag til.
Salat-topping
  • Bland salatblade, chili og porretop i en lille skål.
  • Server den varme suppe med ristet speltbrød - og salat som topping.
Klimatip

Du kan lave din egen hjemmelavede grøntsagsbouillon. Det er en god måde at få brugt porretoppe, løgskaller og rodfrugter, der synger på sidste vers - og lignende. Du skal bruge ca. 800 g ordnede grøntsager i grove stykker, fx porre, løg, champignon, tomater, gulerod, pastinak, fennikel, persillerod, selleri (kål bliver hurtigt for dominerende). Lad 30 g smør smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits grøntsagerne under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt 1 liter vand, 3 pillede fed hvidløg, 1 laurbærblad og 5 stilke timian og/eller persillestilke. Lad grøntsagerne koge ved svag varme og under låg i ca. 45 min. Si bouillonen og smag til med salt. Du kan fryse bouillonen.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

7341 kJ / 1755 kcal

Næringsindhold pr. 100g

293 kJ / 70 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 16,8 % 2,9 g
Kulhydrat: 50,9 % 8,8 g
Fedt: 32,3 % 2,6 g
Mere inspiration

Måske har du også lyst til porresuppe med kartofler.

Relateret video
Sådan knuser og hakker du hvidløg

Karolines køkken viser, hvordan du nemt knuser eller hakker et fed hvidløg.

Ingredienser

Porresuppe
Smør
10 g
Skyllede porrer i 1 cm ringe (ca. 600 g)
6
Små hakkede fed hvidløg
3
Grøntsagsbouillon
7½ dl
Lys miso
3 spsk
Groft salt
1½ tsk
Madlavningsfløde
5 dl
Kogte, afdryppede tørrede grønne linser, fx fra Puy (evt. fra dåse)
250 g
Salat-topping
Skyllede blandede babysalatblade
50 g
Finthakket rød chilipeber
1 spsk
Fintstrimlet porretop
4 spsk
Tilbehør
Ristet speltbrød
250 g