Rødløg

Rødløg
Rødløg stammer fra familien kepaløg, der dækker zittauerløg, rødløg og salatløg.

Udseende

Rødløg er løg af størrelse som små æbler. Løget har bordeauxfarvet skal, og selve løget er også bordeauxrødt og hvidt (bordeauxrødt i de yderste skaller og hvidt i selve kødet). Nye sommerrødløg er som regel så spæde, at selve løget er hvidt og kun det yderste lag har den røde farve.

Smag

Rødløg ligger smagsstyrkemæssigt i midten. Zittauerløg (almindelige, gule løg) er de stærkeste, mens salatløg (kridhvide) er de mildeste. Løg smager skarpt rå, men sødligt i tilberedt tilstand.

Anvendelse

Rødløg anvendes især på grund af den smukke farve og den milde smag rå til salater og pynt på smørrebrød (fx sildemad). De kan også tilberedes i diverse retter ligesom zittauerløg. I gryderetter, hvor man tilsætter halve løg i både, vil rødløget fx give flot farve. Farven bevares ved tilberedning, men bliver lidt blegere.

Holdbarhed

Rødløg opbevares i køleskabet og kan holde sig op til 3 måneder, men er dog bedst og saftigst, hvis de kun er 2-3 uger gamle. Gamle løg bliver slappe, saftløse og risikerer at rådne.

Næringsindhold

Løg indeholder vitaminer og mineraler som de fleste andre grønsager, men ingen i særligt fremtrædende mængder.

Kilder

  • Karolines Køkken