Dhal

45 min
Arbejdstid: 25 min
Fryseegnet
Dhal

Dhal er en nem, hurtig og budgetvenlig ret, men vigtigst af alt så smager den fantastisk. Det er en simpel indisk gryderet med røde linser og varme krydderier, som du kan lege med alt efter, hvor spicy du foretrækker din dahl. Her får du en god grundopskrift serveret med en frisk mynte-raita og garanti for masser af dejlig smag. Se også vores tips og få ideer til, hvordan du kan variere din dahl eller tilpasse opskriften til de grøntsager, du har i køleskabet.

Ingredienser

1 spsk Olivenolie
1 Hakket løg
5 Finthakkede fed hvidløg
1½ spsk Fintrevet frisk ingefær
2 tsk Groft salt
2 tsk Stødt koriander
2 tsk Garam masala
1 tsk Stødt kardemomme
½ - 1 tsk Tørrede chiliflager
300 g Tørrede røde linser eller gotlandslinser
7½ dl Grøntsagsbouillon
1 dåse Hakkede tomater
1 dl Kokosmælk
2 spsk Tomatpuré

Tilbehør

2 Naanbrød
Frisk koriander og mynte
3 dl Græsk yoghurt eller raita

Sådan gør du

  • Varm olien i en stor gryde. Steg løg og hvidløg ved jævn varme i ca. 3 min. under omrøring.
  • Tilsæt ingefær, salt og de tørrede krydderier og steg i ca. 2 min. under omrøring.
  • Skyl linserne og tilsæt dem og bouillonen til gryden og bring det i kog. Skru ned til svag varme og lad det simre i 10 min. – rør i det af og til.
  • Tilsæt hakkede tomat, kokosmælk og tomatpuré og lad det koge i 5 min. eller til linser er kogt hele møre. Smag til.
  • Sluk for varmen og lad evt. dhalen trække i 5 min. så retten tykner lidt.
  • Server din dhal med lune naanbrød, frisk koriander og yoghurt eller raita.

Vil du gerne have flere grøntsager i din dhal, kan du tilsætte fx blomkål, gulerødder, peberfrugt eller søde kartofler. Det smager også dejligt at røre frisk spinat i dhal'en lige inden servering. Dhal kan laves med andre typer linser, fx danske anicia linser. Vær dog opmærksom på kogetiden - nogle skal koge 15-20 min. længere (smag på dem), før tomat og kokosmælk tilsættes.

Skal du have tømt køleskabet, så kan de fleste grøntsager koges med i gryden sammen med din dhal. Du skal bare være opmærksom på, at kogetiden ændres, afhængigt af hvilke grøntsager du vælger.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

10774 kJ / 2575 kcal

Næringsindhold pr. 100g

470 kJ / 112 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 19,4 % 5,4 g
Kulhydrat: 50,2 % 13,9 g
Fedt: 30,4 % 3,9 g
https://www.arla.dk/opskrifter/dhal/