Janssons fristelse

Janssons fristelse

60+ min
Janssons fristelse er et kartoffelfad med ansjoser og er en svensk klassiker. En helt enkelt ovnret, der består af flødebagte kartofler, porre, løg og anjoser.

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stave. Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits porrer og løg i ca. 3 min. Læg kartofler, ansjoser og porreblanding lagvis i et ovnfast fad (ca. 5 x 21 x 26 cm) - start og slut med kartofler. Rør mel og ½ dl af mælken sammen. Rør resten af mælken, fløde, salt og peber i og hæld det over kartoflerne. Drys med rasp og fordel resten af smørret i små stykker på retten. Bag Janssons fristelse midt i ovnen. Lad retten hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 10 min.
Bagetid
  • Ca. 1 time ved 200° - traditionel ovn.
Mere inspiration

Er du til mere af det svenske.....så er Köttbullar med potatismos en klassiker.

Velbekomme!
Tip

Undlad at skylle kartoflerne efter at de er skåret i skiver. Stivelsen i kartoflerne er med til at jævne retten.

Variation

Erstat ansjoser med sardiner eller røget laks og evt. dild.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8472 kJ / 2025 kcal

Næringsindhold pr. 100g

351 kJ / 84 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 11,7 % 2,4 g
Kulhydrat: 62,2 % 12,9 g
Fedt: 26,1 % 2,5 g

Ingredienser

Melede kartofler
1¼ kg
Smør
30 g
Porrer i tynde ringe
300 g
Store zittauerløg i tynde ringe (ca. 300 g)
3
Ansjosfileter
75 g
Hvedemel
3 spsk
Mælk
1½ dl
2½ dl
Groft salt
1 tsk
Friskkværnet peber
Rasp
3 spsk