Janssons fristelse

Janssons fristelse

60+ min
Janssons fristelse er et kartoffelfad med ansjoser og er en svensk klassiker. En helt enkelt ovnret, der består af flødebagte kartofler, porre, løg og anjoser.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 1 time ved 200° - traditionel ovn.

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stave. Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits porrer og løg i ca. 3 min. Læg kartofler, ansjoser og porreblanding lagvis i et ovnfast fad (ca. 5 x 21 x 26 cm) - start og slut med kartofler. Rør mel og ½ dl af mælken sammen. Rør resten af mælken, fløde, salt og peber i og hæld det over kartoflerne. Drys med rasp og fordel resten af smørret i små stykker på retten. Bag Janssons fristelse midt i ovnen. Lad retten hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 10 min.

Undlad at skylle kartoflerne efter at de er skåret i skiver. Stivelsen i kartoflerne er med til at jævne retten.

Erstat ansjoser med sardiner eller røget laks og evt. dild.

Energiindhold for hele retten:

8472 kJ / 2025 kcal

Næringsindhold pr. 100g

351 kJ / 84 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 11,7 % 2,4 g
Kulhydrat: 62,2 % 12,9 g
Fedt: 26,1 % 2,5 g
Mere inspiration

Er du til mere af det svenske.....så er Köttbullar med potatismos en klassiker.

Ingredienser

1¼ kg Melede kartofler
30 g Smør
300 g Porrer i tynde ringe
3 Store zittauerløg i tynde ringe (ca. 300 g)
75 g Ansjosfileter
3 spsk Hvedemel
1½ dl Mælk
2½ dl Madlavningsfløde
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
3 spsk Rasp