Janssons fristelse

1 time 40 min
Arbejdstid: 30 min
Janssons fristelse

Janssons fristelse er et kartoffelfad med ansjoser og er en svensk klassiker. En helt enkelt ovnret, der består af flødebagte kartofler, porre, løg og anjoser.

Ingredienser

1¼ kg Melede kartofler
30 g Smør
300 g Porrer i tynde ringe
3 Store løg i tynde ringe (ca. 300 g)
75 g Ansjosfileter
3 spsk Hvedemel
1½ dl Mælk
2½ dl Madlavningsfløde
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
3 spsk Rasp

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og skær dem i tynde stave.
  • Smelt halvdelen af smørret i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits porrer og løg i ca. 3 min.
  • Læg kartofler, ansjoser og porreblanding lagvis i et ovnfast fad (ca. 5 x 21 x 26 cm) - start og slut med kartofler.
  • Rør mel og ½ dl af mælken sammen. Rør resten af mælken, fløde, salt og peber i og hæld det over kartoflerne.
  • Drys med rasp og fordel resten af smørret i små stykker på retten.
  • Bag Janssons fristelse midt i ovnen, ca. 1 time ved 200° - traditionel ovn.
  • Lad retten hvile tildækket på køkkenbordet i ca. 10 min.

Undlad at skylle kartoflerne efter at de er skåret i skiver. Stivelsen i kartoflerne er med til at jævne retten.

Erstat ansjoser med sardiner eller røget laks og evt. dild.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

8472 kJ / 2025 kcal

Næringsindhold pr. 100g

351 kJ / 84 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 11,7 % 2,4 g
Kulhydrat: 62,2 % 12,9 g
Fedt: 26,1 % 2,5 g
https://www.arla.dk/opskrifter/janssons-fristelse/