Köttbullar med potatismos - svenske kødboller med kartoffelmos
Köttbullar med potatismos kan vist næsten kaldes svenskernes nationalret, eller i hvert tilfælde en af dem. Vi har hentet opskriften fra vores kolleger i Sverige, så den skulle være god nok - selvom den ikke helt ligner den, du måske har smagt i Ikea. Om der skal sovs til Köttbullar med potatismos er en smagssag. Når vi googler Köttbullar med potatismos, dukker der opskrifter op både med og uden sovs, så valget er dit. Sovsen er supernem at lave og kan også bruges til andre retter, hvor du vil lave brun sovs, uden at have en sky som base.
Ingredienser
Kartoffelmos
1 kg
Skrællede melede kartofler
|
|
---|---|
1 liter
Vand
|
|
3 dl
Mælk
|
|
1½ tsk
Groft salt
|
Kødboller
3 spsk
Rasp
|
|
---|---|
1 dl
Mælk
|
|
400 g
Hakket grise- og kalvekød
|
|
1
Æg
|
|
1
Stort revet eller finthakket løg (ca. 100 g)
|
|
¾ tsk
Groft salt
|
|
Friskkværnet peber
|
|
40 g
Smør
|
Sovs
20 g
Smør
|
|
---|---|
1 spsk
Hvedemel
|
|
2½ dl
Madlavningsfløde
|
|
1 spsk
Sojasauce
|
|
½ spsk
Koncentreret oksefond
|
|
½ spsk
Worcestershiresauce
|
|
1 tsk
Flydende honning
|
|
1 tsk
Tørret timian
|
|
Friskkværnet peber
|
Saltet agurk
1
Agurk i meget tynde skiver (ca. 350 g)
|
|
---|---|
½ tsk
Groft salt
|
|
3 spsk
Hakkede krydderurter, fx dild og/eller persille
|
Tilbehør
1½ dl
Tyttebærsyltetøj
|
---|
Sådan gør du
Kartoffelmos
Kødboller
Sovs
Saltet agurk
Du kan give kødbollerne lidt mere smag ved at tilsætte 1 tsk stødt spidskommen til farsen. Om sommeren smager det dejligt med nye kartofler og en tomatsalat til kødbollerne. Du kan med fordel varme mælken inden du kommer den i kartoffelmosen - så bliver mosen dejlig varm.
Sovsen fra köttbullarne kan du bruge i andre sammenhænge, fx til frikadeller, koteletter eller medistepølse. Du kan også lave en bøf af plantefars. Skift evt. den koncentrerede oksefond ud med grøntsagsfond, hvis du vil have retten vegetarisk.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
11348 kJ / 2712 kcal
Næringsindhold pr. 100g
397 kJ / 95 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1 g |
Protein: | 21 % | 4,9 g |
Kulhydrat: | 45,9 % | 10,7 g |
Fedt: | 33,1 % | 3,6 g |
Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt.