Köttbullar med potatismos - svenske kødboller med kartoffelmos
  • Arla
  • Opskrifter
  • Köttbullar med potatismos - svenske kødboller med kartoffelmos

Köttbullar med potatismos - svenske kødboller med kartoffelmos

45 min
Köttbullar med potatismos kan vist næsten kaldes svenskernes nationalret, eller i hvert tilfælde en af dem. Vi har hentet opskriften fra vores kolleger i Sverige, så den skulle være god nok - selvom den ikke helt ligner den, du måske har smagt i Ikea. Om der skal sovs til Köttbullar med potatismos er en smagssag. Når vi googler Köttbullar med potatismos, dukker der opskrifter op både med og uden sovs, så valget er dit. Sovsen er supernem at lave og kan også bruges til andre retter, hvor du vil lave brun sovs, uden at have en sky som base.
https://www.arla.dk/opskrifter/kottbulla-med-potatismos---svenske-kodboller-med-kartofflmos/

Sådan gør du

Kartoffelmos
  • Skær kartoflerne i skiver og kom dem i en gryde med vand.
  • Bring i kog og kog kartoflerne ved svag varme og under låg i ca. 20 min. eller til de er godt møre.
  • Hæld kogevandet fra kartoflerne (gem 1dl kogevand til saucen) og damp kartoflerne tørre.
  • Mos kartoflerne (fint eller groft som du bedst kan lide det).
  • Tilsæt mælk og salt.
  • Varm kartoffelmosen igennem under omrøring og smag til.
Kødboller
  • Kom rasp og mælk i en skål og lad det trække i ca. 5 min.
  • Rør den udblødte rasp sammen med det hakkede kød, æg, løg, salt og peber.
  • Rør farsen godt igennem og form den til ca. 40 kødboller på størrelse med valnødder.
  • Lad smørret blive gyldent i en stor pande og steg kødbollerne ved kraftig varme i ca. 6 min. - ryst panden af og til så kødbollerne bliver så runde som muligt.
  • Tag kødbollerne op og hold dem varme.
Sovs
  • Kom smørret i panden og lad det blive gyldent ved jævn varme.
  • Tilsæt melet og bag det sammen med smørret i ca. ½ min.
  • Kom fløde og den ene dl kogevand i panden under omrøring og rør til blandingen er glat.
  • Tilsæt resten af ingredienserne og lad sovsen koge ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til. Smag sovsen til.
Saltet agurk
  • Vend agurkeskiverne med salt og lad dem trække i ca. 5 min.
  • Bland agurkeskiverne med hakkede krydderurter lige inden serveringen.

Du kan give kødbollerne lidt mere smag ved at tilsætte 1 tsk stødt spidskommen til farsen. Om sommeren smager det dejligt med nye kartofler og en tomatsalat til kødbollerne. Du kan med fordel varme mælken inden du kommer den i kartoffelmosen - så bliver mosen dejlig varm.

Sovsen fra köttbullarne kan du bruge i andre sammenhænge, fx til frikadeller, koteletter eller medistepølse. Du kan også lave en bøf af plantefars. Skift evt. den koncentrerede oksefond ud med grøntsagsfond, hvis du vil have retten vegetarisk.

Energiindhold for hele retten:

11348 kJ / 2712 kcal

Næringsindhold pr. 100g

397 kJ / 95 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 21 % 4,9 g
Kulhydrat: 45,9 % 10,7 g
Fedt: 33,1 % 3,6 g
Mere inspiration

Er du til mere af det svenske.....så er Janssons fristelser en klassiker.

Janssons fristelse
60+ min
Janssons fristelse
(16)
Relateret video
Sådan redder du en sovs, der er for salt

Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt. 

Ingredienser

Kartoffelmos
1 kg Skrællede melede kartofler
1 liter Vand
3 dl Mælk
1½ tsk Groft salt
Kødboller
3 spsk Rasp
1 dl Mælk
400 g Hakket grise- og kalvekød (ca. 6% fedt)
1 Æg
1 Stort revet eller finthakket løg (ca. 100 g)
¾ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
40 g Smør
Sovs
20 g Smør
1 spsk Hvedemel
2½ dl Madlavningsfløde
1 spsk Sojasauce
½ spsk Koncentreret oksefond
½ spsk Worcestershiresauce
1 tsk Flydende honning
1 tsk Tørret timian
Friskkværnet peber
Saltet agurk
1 Agurk i meget tynde skiver (ca. 350 g)
½ tsk Groft salt
3 spsk Hakkede krydderurter, fx dild og/eller persille
Tilbehør
1½ dl Tyttebærsyltetøj