Grøntsager med persillesovs og stegt flæsk

Grøntsager med persillesovs og stegt flæsk

45 min
Måske har vi stukket fingrene i en hvepserede med denne opskrift. Den ikoniske stegt flæsk med persillesovs, vores nationalret. Vi har taget en udfordring op og kreeret en ret med flere grøntsager og meget mindre flæsk - og synes faktisk, det fungerer. Du får fornemmelsen af den stegte flæsk, men det er persillesovsen, kartoflerne og grøntsagerne som dominerer. Et lille skridt på vejen til at lade grøntsagerne være det bærende element og kødet være krydderiet.
https://www.arla.dk/opskrifter/grontsager-med-persillesovs-og-stegt-flask/

Sådan gør du

Stegt flæsk
  • Lad smørret blive gyldent i en pande.
  • Læg flæskeskiverne i panden og brun dem ca. 2 min. på hver side.
  • Skru ned til jævn varme og steg i ca. 15 min. til flæskeskiverne er gyldne og sprøde - vend af og til.
  • Lad det stegte flæsk dryppe af på køkkenrulle og drys med salt - gem fedtet i stegepanden.
Grøntsager
  • Lad smørret blive gyldent i en stor gryde.
  • Steg gulerødderne ved kraftig varme og under omrøring i ca. 3 min.
  • Skru ned til jævn varme, tilsæt porrer og steg grøntsagerne under låg i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Kom grøntsagerne i panden med stegefedt, drys med salt og skru op til kraftig varme.
  • Steg grøntsagerne ca. 3 min. til væden er fordampet og gulerødderne har taget lidt farve.
Persillesovs
  • Rør imens mel og lidt af mælken sammen i en lille gryde. Rør resten af mælken i sammen med bouillon.
  • Bring sovsen i kog under omrøring og kog den ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Tilsæt smør, persille, salt og peber, lige inden serveringen.
  • Bring i kog, smag til og kom persillesovsen i en skål.
Ved serveringen
  • Riv eller klip de sprøde flæskeskiver i små stykker.
  • Server flæskedrysset som krydderi til grøntsager, kogte kartofler og persillesovs.

Hvis du servere skrællede kartofler til retten, kan du bruge kartoffelskrællerne til sprøde chips - og undgå madspild. Vask og skrub kartoflerne godt inden du skræller dem. Skyl kartoffelskrællerne til vandet er klart. Tør skrællerne godt i et viskestykke og læg dem i ét lag på plader med bagepapir. Vend dem med lidt olie og en smule salt. Bag kartoffelskrælschipsene i ovnen, ca. 15 min. ved 175° - varmluft, til de er gyldne og sprøde.

Energiindhold for hele retten:

8738 kJ / 2088 kcal

Næringsindhold pr. 100g

341 kJ / 81 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,7 g
Protein: 13,7 % 2,8 g
Kulhydrat: 45,6 % 9,1 g
Fedt: 40,7 % 3,8 g
Mere inspiration

Her finder du den klassiske version af Stegt flæsk og persillesovs.

Relateret video
Sådan redder du en sovs, der er for salt

Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt. 

Ingredienser

Se den {klassiske} version
Stegt flæsk
10 g Smør
200 g Grisebryst af stegestykket i skiver
¼ tsk Groft salt
Grøntsager
20 g Smør
5 Gulerødder i 5 cm stykker (ca. 350 g)
3 Porrer i 5 cm stykker (ca. 400 g)
1 tsk Groft salt
Persillesovs
2½ spsk Hvedemel
2½ dl Mælk
2½ dl Grøntsagsbouillon
15 g Smør
2 dl Grofthakket frisk kruspersille - også finthakkede stilke
½ tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Tilbehør
1 kg Kogte kartofler