Dild

Dild
Dild er en etårig plante, der er i familie med fennikel og persille. Krydderurtens smag er pikant krydret, og duften frisk og aromatisk. Du kan både bruge dildplantens blade, blomster og frø til madlavning. Læs med herunder, om hvordan du anvender dildens forskellige dele, og bliv klogere på selve krydderurten.

Hvad bruger man dild til?

Dild er især populær at bruge i fiske- og kartoffelretter, men også i agurkesalat, kryddersmør, kolde saucer, retter med bønner, tomater, gulerødder og i salater og dressinger.

En dansk tradition er at servere de første nye kartofler med en smørklat og masser af dild som det grønne drys. Frisk dild bliver også tit brugt som pynt på smørrebrød, og udover nye kartofler er den obligatorisk til gravad laks. Du kan også bruge dildfrø som krydderi i saucer og supper. Husk først at knuse dem inden brug.

OBS: I varme retter skal dild tilsættes til sidst, når retten er ved at være færdig, da smagen forsvinder ved kogning.

Forskellige dildsorter

Man skelner imellem bladdild og skærmdild, som godt kan være fra samme plante. Men de er forskellige dildsorter, hvor den såkaldte bladdild går senere i blomst end de sorter, der hedder skærmdild. Bladdild er de grønne, trådformede blade, der sidder på stænglerne. Skærmdild er blomsterskærmene med de gule blomster og frøene. Du kan bruge skærmdild som krydderi i lagen ved syltning af rødbeder, drueagurker, asier og græskar, samt som krydderi i dildeddike og snapse.

Tørret dild

Hvis det ikke er muligt at finde frisk dild i supermarkedet, kan du også købe bladdild i tørret form. Tørret dild kan anvendes til de samme retter som frisk dild.

Opbevaring af dild

Har du købt afskåret dild kan det holde 3-5 dage i køleskabet, hvis det ligger i en lufttæt beholder eller plastikpose. Står dilden i en potte, holder den sig bedst uden for meget sollys. Hav den eventuelt stående et køligt sted som køkkenvinduet. Derudover kan du fryse bladdilden. Skyl først stænglerne med dildblade, tør dem og rib bladene af. Kom bladene i en frysepose, som fryses ned. Når du skal bruge den frosne dild, kan du knuse den direkte fra fryseren og komme den i retten.

Sæson for dild

Du kan købe dild året rundt, både i potter og som afklippet bladdild. Dild i potter holder sig bedst, men dild egner sig dog ikke til at gro indendørs.

Sæsonen for frisk dild fra haven eller drivhus er fra juni til oktober. Dildplanten sår sig selv fra år til år, hvis planterne får lov at smide frøene. Du kan så dild flere gange i løbet af sommeren, for det tager kun cirka 5 uger fra såning, til dilden er klar til brug, og derefter går den ret hurtig i blomst. Vær opmærksom på, at bladdilden ikke er så god, når dilden først er gået i blomst. Den første dild i foråret og den sidste dild i efteråret er som regel mest velsmagende og samtidig de såninger, som giver det største udbytte.

Vidste du?...

Ordet dild kommer af ordet dylla, der betyder at lulle i søvn. Dild siges nemlig at have beroligende egenskaber.

Dildplantens historik

Dild stammer fra Mellemøsten, hvor den er vildtvoksende. Den blev oprindelig dyrket i klosterhaver som læge- og køkkenurt. Herfra bredte den sig til Europa. I dag anvendes dild først og fremmest i Nord-, Mellem- og Østeuropa.

Næringsindhold

Fødevarestyrelsen opgiver disse tal for næringsindholdet på frisk dild