Focaccia med rosmarin

Focaccia med rosmarin

60+ min
Fryseegnet
Dette fuldkornsfocaccia med rosmarin er tæt på det perfekte brød, hvis du gerne vil sprede duften af friskbagt brød i dit køkken, men bliver nervøs ved tanken om avancerede ælte- og foldeteknikker. Dejen skal nemlig ikke æltes. Du rører dejen sammen og lader den koldhæve i det fad, du vil bage det i. Focaccia med rosmarin er et virkelig alsidigt brød med rigtig god holdbarhed. Du kan spise det friskbagt til din aftensmad eller frokost, næste dag kan du lave en lækker sandwich af det, og når det efter et par dage er blevet tørt kan du lave croutoner til din salat af resten. Opskriften her er med oliven og rosmarin, men du kan sagtens komme noget andet på toppen, hvis du har lyst til det - det kunne være små tomater, en anden krydderurt, ost eller noget helt tredje.

Sådan gør du

Dag 1
  • Kom vand i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt honning, fuldkornsmel, revet squash, salt og tipo 00 mel og rør det sammen med en grydeske. Dejen må ikke klistre, men den skal stadig være temmelig fugtig. Hvis den klistrer kan du tilføje lidt mere tipo 00 mel.
  • Beklæd et ovnfast fad (ca. 20 x 30 cm) med bagepapir og hæld olivenolie ud i bunden.
  • Vend dejen fra skålen over i fadet - brug dine hænder til at smøre overfladen med lidt af olivenolien fra fadet.
  • Dæk fadet til med film eller et låg og sæt det i køleskabet til dagen efter - gerne i 24 timer.
Dag 2
  • Tag dejen ud fra køl og sæt den ved stuetemperatur i 1,5-3 timer til den bobler lidt i overfladen. Hvor lang tid den skal hæve, afhænger af hvor varmt der er i dit køkken.
  • Brug dine fingerspidser til at lave dybe huller i dejen - lidt ligesom hvis du trykker hårdt på tangenterne på et klaver. Hæld olivenolie over dejen og lad den løbe ned i hullerne.
  • Fordel oliven og rosmarin, plukket i mindre kviste, over dejen og drys med flagesalt.
  • Bag brødet 20-30 min. ved 230° - varmluft. Brødet skal have en mørk overflade. Vend det ud på en rist, når det er færdigbagt.

Toppingen kan varieres med forskellige krydderurter, tomater og/eller revet ost. Desuden kan udskifte fuldkornsspeltmel med andre meltyper, dog ikke rugmel.

Energiindhold for hele retten:

13389 kJ / 3200 kcal

Næringsindhold pr. 100g

910 kJ / 218 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,1 g
Protein: 10,9 % 5,8 g
Kulhydrat: 58,3 % 31,3 g
Fedt: 30,8 % 7,6 g
Mere inspiration

Focaccia med rosmarin er fortrinligt tilbehør til tapas.

Tapasbræt
30 min
Tapasbræt
(14)

Ingredienser

Dag 1
5 dl Koldt vand
6 g Gær
2 tsk Flydende honning
100 g Fuldkornsspeltmel eller anden fuldkornshvede
100 g Revet squash
1 spsk Groft salt
550 g Tipo 00 hvedemel
5 spsk Olivenolie - til fadet
Dag 2
2 spsk Olivenolie
75 g Sorte oliven i halve
4 Rosmarinkviste
Flagesalt