Mynte

Mynte

Udseende

Planterne bliver fra 15 til 90 cm høje. Bladene sidder overfor hinanden på stænglerne, og blomsterne er lilla, rosa eller hvide og sidder i kranse på stænglerne eller i toppen som aks. Der findes omkring 20 forskellige arter og mange krydsninger og varianter af disse. Derfor kan der nemt opstå forvirring om, hvilken art der er tale om. De mest kendte er grøn mynte, krusemynte og pebermynte. Grøn mynte er en opret hurtigt voksende plante med lange spidse blade. Krusemynte er en variant af grøn mynte. Den har korte, krusede blade og er velegnet til kødretter. Pebermynte er en krydsning mellem vandmynte og grøn mynte. Der skelnes mellem to slags pebermynte, nemlig sort og hvid pebermynte, hvor den sorte har mørklilla stængler, mens den hvide har grønne stængler og blade. I butikkerne finder man ofte marokkansk mynte, der er en pebermynteart med rødlige blade og stærk pebermynteduft. En anden almindelig art er schweizisk mynte, der er en frodig hvid pebermynte med grønne blade, som dufter af pebermynte.

Smag

Grøn mynte har en karakteristisk spearmint lugt, som er kendt fra tandpasta. Af pebermyntens blade udvindes pebermynteolie, der har et naturligt indhold af menthol og smager af mentholbolsjer.

Oprindelse

Mynte stammer fra Middelhavslandene og har været anvendt siden oldtiden. I dag findes den udbredt, hvor klimaet er tempereret. Den vokser både vildt og dyrkes.

Anvendelse

Hvad kan man bruge mynte til? Det er bladene, der anvendes som krydderurt i maden. Mynte er nok mest kendt som smagsgiver i myntegele (mintgele), som er godt til lammekød. Desuden er mynte almindelig som ingrediens i te, og endelig er der drikken Mojito, som indeholder mynteblade. I Mellemøsten og Asien bruges mynte meget som krydderi i maden, både i supper, salater, brød, kødretter, og desserter. Lammeretter, te, mintsauce, myntegele og asiatiske retter. Drinks og kolde mælkedrikke, desserter og osteanretninger.

Botanik

Mynte er fællesbetegnelse for en række flerårige arter af slægten mentha, der tilhører læbeblomstfamilien. Er en staude, og slægten omfatter mange arter, bl.a. grøn mynte, rosenmynte og pebermynte. Kan gro i haven, breder sig med underjordiske rødder. Plantes mynte i krukker, bør den stå i skygge.

Holdbarhed

Mynte fås også som tørret krydderi, der kan anvendes til de samme retter som frisk mynte. Kan mynte fryses? Frisk mynte kan også fryses ned i små poser. Mynten anvendes direkte fra fryseren, hvor den knuses og kommes i retten.

Sæson

Mynte kan købes året rundt, både i potter og som afklippede myntekviste. Mynte i potter holder sig bedst. I haven er mynte nem at dyrke som en staude. Man kan plukke friske blade fra juni til september. Men dyrker man mynte i haven, skal man være opmærksom på, at den sætter mange underjordiske udløbere. Så for at den ikke skal brede sig for uhæmmet, kan det være en god ide at plante den i en plasticspand eller en stor urtepotte uden bund, som graves ned i jorden.

Kilder

  • dr.dk/have
  • Karolines Køkken
  • ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010