Havarti er en danskproduceret mild ost, som formentlig er lavet med inspiration i tyske ’tilsiter’-oste. Den danske produktion af Havarti ost begyndte i 1921, men fra 1950'erne begyndte den gradvist at blive mere og mere populær, indtil den i 1970 blev Danmarks vigtigste eksportost.
Havartien fik sit navn i 1952 som en del af Stressa-konventionen, der navngav en masse danske oste herunder Samsø osten. Osten er opkaldt efter Havarthigården i Holte nord for København til ære for stedets tidlige mejeripioner, Hanne Nielsen, der levede 100 år tidligere. Havarti osten har nu BGB beskyttelse, så navnet kun må bruges til danskproducerede Havarti oste.
Havarti osten fremstilles bl.a. på Nr. Vium Mejeri. Under produktionen «fiskes» ostekornene op af vallen, og fyldes i forme, hvilket giver den meget karakteristiske struktur med mange tætte små huller.
Man forbinder ofte havartien med den lille runde røde flødehavarti, som har en karakteristisk mild, fyldig og let syrlig smag, samt en blød og cremet konsistens, som gør den balanceret og harmonisk. De mere modnede havartivarianter får en fastere og let smuldrende konsistens, og den milde smag bliver afløst af en dybere aromatisk og karakteristisk smag af nødder og mere frugtige noter. Lader man den lagre i 12 måneder bliver den mere fast, let smuldrende og får knasende sprøde protein krystaller.
Havartiens store alsidighed gør den anvendelig i både madlavning, i sandwich og på brød – mørkt som lyst. Den milde Havarti er også god til madpakke, da den ikke lugter. De modne Havarti er sikre hit på ostebordet.
Havarti også fået sin betegnelse under EU's ordning for "Beskyttet Geografisk Betegnelse" (BGB).
Modnet fast ost, lavet af pasteuriseret mælk fra køer.
Skorpefri, hvidlig til gullig ost, rund eller firkantet, med mange små uregelmæssige huller jævnt fordelt i osten.
Smagen afhænger af modningsgraden og flødeindhold: Flødehavarti har en karakteristisk mild og let syrlighed, som giver en balanceret, fyldig smag, samt en blød og cremet konsistens. Modnede havartityper, som fx UNIKA gammelknas, har en mere fast og let smuldrende konsistens, og smagene er dybere med noter af nødder og frugt.
Havarti osten er mild, let syrlig og aromatisk i smagen.
Danmark
Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg færdig ost.