Hytteost er velegnet i fx en bagt kartoffel, som dip, sammen med frisk frugt eller som ingrediens i gærbrød. Og den er velegnet som mellemmåltider af forskellige slags.
Mælkebehandling:
Mælken indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor den pumpes over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den. Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og hermed renses og deles i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får den rigtige fedtprocent.
Hytteost fremstilles af skummetmælk. Mælken varmebehandles ved lav temperatur, eller som det også hedder lavpasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier. Mælk til økologiske oste pasteuriseres også. Pasteuriseringen foregår i et pladeapparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til ca. 31 grader. Mælken pumpes direkte over i ostetanken og nu tilsættes den forskellige ingredienser, som hver især har indflydelse på det færdige resultat:
Mælkesyrekultur for bla. at give osten smag.
Løbe for at få ostemælken til at stivne, men har også betydning for ostens modning og dermed smag og konsistens.
Kalciumklorid for at fremme løbeevnen.
Skæring: Den stivnede ostemælk skæres i små tern (ostekorn) og røres, indtil ostekornene har fået den rigtige konsistens. Mens ostekornene røres og varmes op afgiver de valle.
Modning: Vallen tappes fra ostekornene, og der tilsættes mager fløde og salt. Osten modnes i omkring 1 døgn, før hytteosten tappes på plastbægre.
Hytteost har et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter.
Vores sortiment inkluderer Arla Cheasy® hytteost og
Arla Karolines Køkken® hytteost