Hytteost

Hytteost
Hvad er hytteost? Hvad er osten lavet af? Og hvordan smager den egentlig? Retter med hytteost er et godt valg, når du vil have en blid osteoplevelse med et højt proteinindhold. Læs med og få svar på alle dine spørgsmål om hytteost, og hvordan du kan bruge osten i det søde og salte køkken.

Hvad er hytteost?

Hytteost er et friskostprodukt med store bløde ostetern, der ligger i flødelage.

Hvorfor hedder det hytteost?

Hytteost har sit navn fra det engelske “cottage cheese”, som osten blev kaldt. Dette skyldes at de nordamerikanske indvandrere i midten af 1800-tallet havde osten med fra Europa og producerede den i hytter.

Hvad er hytteost lavet af?

Hytteost er fremstillet af skummetmælk, der først lavpasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier. Herefter tilsættes osteløbe (enzym) og mælkesyrebakterier, der får osten til at stivne.

Den stivnede ostemælk skæres i små ostetern (ostekorn) og røres, indtil ostekornene har opnået den ønskede konsistens.

Til slut tilsættes der en blanding af fløde og salt, inden osten får lov til at modne i 1 døgns, hvorefter den tappes og ender i butik.

Hvordan smager hytteost?

Hytteost har en mild og syrlig smag, har et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter.

Oftest købes hytteost naturel, men kan også - i perioder - købes med forskellige tilsætninger i form af grøntsager, frugt og krydderurter.

Hvordan laver man hytteost?

Hytteost er lavet på mælk, der indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet. Her pumpes mælken over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den.

Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og renses og deles i fløde og skummetmælk.

Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får den ønskede fedtprocent.

Hvordan anvender man hytteost i madlavningen?

Hytteostens milde smag gør den til en særdeles alsidig ingrediens i både kolde og varme retter såvel som salte og søde køkken.

Hytteost er også velegnet i fx en bagt kartoffel, som dip, sammen med frisk frugt eller som ingrediens i gærbrød. Du kan også bruge hytteost i ovnretter og bagværk eller bruge osten som fyld i wraps, lasagne, tærter eller salater.

I kager og desserter giver hytteost fylde og lethed på én gang.

Gå på opdagelse i alle vores opskrifter med hytteost.

Næringsindhold

Hytteost har et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter.

Det høje proteinindhold og muligheden for at vælge et lavt fedtindhold gør hytteost til en ideel spise i en sund og varieret kost.

Mangler du lidt fylde på de kødfrie dage, så er hytteosten et godt fyld - eller nyd osten som et mellemmåltid, hvor den giver en dejlig mæthedsfornemmelse.

Læs om næringsindholdet på Fødevareinstituttet.

Tips og Tricks

Alt efter sæson og spise, kan du selv nemt tilsætte et par ingredienser, såsom grøntsager, frugt og krydderurter og give din hytteost mere smag.

Vores sortiment inkluderer Arla Cheasy® hytteost, Arla Karolines Køkken® hytteost og Arla Karolines Køkken®Økologisk hytteost.