Hytteost

Hytteost
Hytteoster et friskostprodukt med store bløde ostetern, der ligger i flødelage. Smagen er mild og syrlig. Oftest købes hytteost naturel, men kan også - i perioder - købes med forskellige tilsætninger i form af grønsager, frugt og krydderurter. Retter med hytteost er et godt valg, hvis du vil have en blid osteoplevelse. Det er et friskostprodukt med store bløde ostetern, der ligger i flødelage. Denne type ost har en mild og syrlig smag, et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter.

Anvendelse

Hytteost er velegnet i fx en bagt kartoffel, som dip, sammen med frisk frugt eller som ingrediens i gærbrød. Og den er velegnet som mellemmåltider af forskellige slags.

Mælkebehandling:

Mælken indsamles i store tankbiler hos landmanden og køres direkte til mejeriet, hvor den pumpes over i mejeriets tanke, efter at der er taget forskellige prøver af den. Fra tanken pumpes den til centrifugen, hvor den centrifugeres og hermed renses og deles i fløde og skummetmælk. Mælken blandes igen (fagudtryk = standardiseres), så den får den rigtige fedtprocent.

Hytteost fremstilles af skummetmælk. Mælken varmebehandles ved lav temperatur, eller som det også hedder lavpasteuriseres for at sikre, at den er fri for bakterier. Mælk til økologiske oste pasteuriseres også. Pasteuriseringen foregår i et pladeapparat, hvor mælken varmes op til den ønskede temperatur i den ønskede tid, hvorefter den køles ned til ca. 31 grader. Mælken pumpes direkte over i ostetanken og nu tilsættes den forskellige ingredienser, som hver især har indflydelse på det færdige resultat:

Mælkesyrekultur for bla. at give osten smag.

Løbe for at få ostemælken til at stivne, men har også betydning for ostens modning og dermed smag og konsistens.

Kalciumklorid for at fremme løbeevnen.

Skæring: Den stivnede ostemælk skæres i små tern (ostekorn) og røres, indtil ostekornene har fået den rigtige konsistens. Mens ostekornene røres og varmes op afgiver de valle.

Modning: Vallen tappes fra ostekornene, og der tilsættes mager fløde og salt. Osten modnes i omkring 1 døgn, før hytteosten tappes på plastbægre.

Næringsindhold

Hytteost har et højt indhold af protein og findes i forskellige fedtprocenter.

Tips og Tricks

Vores sortiment inkluderer Arla Cheasy® hytteost og

Arla Karolines Køkken® hytteost

Kilder

  • Karolines Køkken