Paneer er en umodnet hvid ost med en mild smag. Osten har en åben struktur, der tiltrækker smag fra alle gode råvarer og krydderier, som den varmer sig med. Paneer minder om kylling, når man tygger på den på grund af ostens faste konsistens.
Paneer stammer oprindeligt fra Indien.
Paneer er især god til gryderetter og stegning i pande. Ved stegning får osten stegeskorpe, som tilfører de kødfrie retter god smag. Osten har mange anvendelsesmuligheder, da den kan skæres, rives og smuldres.
Paneer gør sig eksempelvis godt i en curry, men osten er også meget velegnet som erstatning for kød i en fars, sat på grillspyd med grøntsager, skåret i tern i gryderetter og smuldret og stegt som sprødt drys på salater. Paneer kan bruges naturel i varme retter, og stegt paneer gør sig godt i både kolde og varme retter.
Paneer har et proteinindhold på 22% og et fedtindhold på 8%. Det høje proteinindhold er med til at give god mæthedsfornemmelse.