Brien er den mest berømte franske ost og er opkaldt efter den franske region, Brie, i den nordlige del af Frankrig. For flere hundrede år siden var Brie en del af den afgift, man skulle betale til den franske konge. Brien produceres i dag over hele verden og det er især i affinagen/efterbehandlingen af de forskellige undertyper af brier hvorfra de får deres forskelligheder.
Brien er en hvidskimmelost lavet af komælk. Mange franske brier er lavet på råmælk. Dog er langt størstedelen af de dansk producerede brier i dag lavet af pasteuriseret mælk. Fremstilling af skimmeloste følger processen for produktion et langt stykke, men adskiller sig alligevel på nogle punkter.
En Bries andel af fedt i tørstof er min. 40% og modnes min. 10 dage. Brien er altid rund og laves i forskellige størrelser og fås derfor både som hele oste eller skåret i skiver.
Selvom brie og camembert begge er bløde, hvide skimmeloste fra Frankrig, er der også en række forskelle mellem dem. Brien er generelt større i diameter, mens camembert er mindre og samtidig højere. Brie har en mildere, mere flødeagtig smag, mens camembert er mere intens og rustik smag.
Smagen er frugtagtig, mild, smøragtig med noter af champignon. Med alderen bliver smagen kraftigere og lidt stærkere. Brien er cremet med en blød kerne og en fast, dunet hvid skorpe. Med alderen bliver skorpen fastere og kernen blødere for at tendere helt flydende.
Der er forskellige måder at tilberede bagt brie - her er 3 forslag:
Find tallene hos Fødevarestyrelsen. Vi har valgt brie 45+