Brie

Brie
Brien er en populær hvidskimmelost med en cremet og blød konsistens. Den produceres mange forskellige steder i verden – men den originale ost strammer fra Frankrig.

Hvad er brie?

Brien er den mest berømte franske ost og er opkaldt efter den franske region, Brie, i den nordlige del af Frankrig. For flere hundrede år siden var Brie en del af den afgift, man skulle betale til den franske konge. Brien produceres i dag over hele verden og det er især i affinagen/efterbehandlingen af de forskellige undertyper af brier hvorfra de får deres forskelligheder.

Brien er en hvidskimmelost lavet af komælk. Mange franske brier er lavet på råmælk. Dog er langt størstedelen af de dansk producerede brier i dag lavet af pasteuriseret mælk. Fremstilling af skimmeloste følger processen for produktion et langt stykke, men adskiller sig alligevel på nogle punkter.

Ostetype

Hvidskimmelost. En Bries andel af fedt i tørstof er min. 40% og modnes min. 10 dage. Brien er altid rund og laves i forskellige størrelser og fås derfor både som hele oste eller skåret i skiver.

Karakteristika

Brien er cremet med en blød kerne og en fast, dunet hvid skorpe. Med alderen bliver skorpen fastere og kernen blødere for at tendere helt flydende.

Smag

Frugtagtig, mild, smøragtig med noter af champignon. Med alderen bliver smagen kraftigere og lidt stærkere.

Andre hvidskimmel oste