Salater - grønne og røde

Salater - grønne og røde
Hvilke salater findes der, og hvad er forskellen på de mange grønne salater, vi kan vælge? Hvad hedder de forskellige salater? Her har du en oversigt over de forskellige salattyper, der oftest bruges, når vi vælger at lave en salat til dagens måltider.

Hvad er grøn salat?

Grøn salat var for år tilbage lig med hovedsalat. Men i dag er der mange andre valgmuligheder. Så skal det være iceberg, frisé eller måske hjertesalat, du skal putte i indkøbskurven. Fælles for de grønne salater er de smukke, dekorative salatblade, som kulinarisk giver maden et pift, og gør den indbydende og appetitlig. Smagsmæssigt kan de grønne salater inddeles i to grupper. De søde, milde og neutralt smagende salater, som omfatter hovedsalat, iceberg, lollo bionda, lollo rossa, egebladssalat, romaine, hjertesalat og frillicesalat. Den anden gruppe er salater med let bitter og krydret smag. Den omfatter radicchio, frisé, rucola og julesalat. De fleste salater har en klar lysegrøn eller mørkegrøn farve, men der findes også salater med rødlige nuancer, blandt andet rød egeblad, radicchio og lollo rossa. Og endelig er iceberg og julesalat mælkehvide indeni.

Sådan tilbereder du grøn salat

Skyl salatblade i rindende koldt vand og lad dem dryppe godt af, enten i et dørslag/salatslynge eller læg dem på et rent viskestykke. Salater kan fra naturens hånd indeholde bakterier og virus på overfladen. Ved grundig skylning fjerner du op til 80 procent af disse, ifølge Fødevarestyrelsen. Store salatblade skal snittes i en til to cm brede strimler. Brug en skarp kniv, med højt knivblad, når du snitter salat. Det høje knivblad giver en god støtte til den hånd, som du holder på salatbladene med, imens du snitter dem. Salater med små blade (babysalat) af fx spinat, rødbede og rucola skal blot skylles, før de serveres. De grønne salater spises rå, hvor de er vendt rundt i en olie/eddike-dressing eller en dressing lavet af syrnede mejeriprodukter eller måske en mormordressing. De grønne salater kan blandes med forskellige udskårne grøntsager og/eller frugter til fx en salat, der serveres som tilbehør til frokosten eller middagsmaden. Er der tilsat fisk, kød, æg, bønner eller andet, kan salaten udgøre et selvstændigt måltid, fx en salatbowle, en cæsarsalat, en salat nicoise eller en rejecocktail. Salatblade er traditionelt altid blevet brugt på smørrebrød, under pålægget. Snittet salat bruges også som fyld i burgere, tacoskaller og topping på pizzaer.

Hvordan opbevarer man bedst grøn salat?

Opbevar den friske salat i den plastemballage, som du køber den i, eller i en plastpose/beholder i køleskabet. Vent med at skylle salaten til den skal serveres, for så holder den sig bedst. Er salaten blevet slatten og kedelig, kan sprødheden muligvis gendannes ved at lægge den i en skål med iskoldt vand.

Er salat en grøntsag?

Ja, de forskellige salater kategoriseres som grøntsager. Undertiden opdeles grøntsager i lette og grove grøntsager. Og her tilhører salater gruppen de lette grøntsager sammen med blandt andet agurk og tomater. Salater har et højt indhold af vand, omkring 95 procent. Men de indeholder også kostfibre, mineraler og vitaminer. Dog er bidraget beskedent, da fx en deciliter salat kun vejer 15 gram og indeholder to kcal. De fleste salater sås som frø i jorden, og få måneder senere kan du høste salathoveder eller salatblade. Julesalat dyrkes dog på en lidt anden måde. Der er sæson for danskdyrkede salater fra april til oktober. Resten af året kan du købe importeret salat.

Gå i dybden...